x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Missa Johnouchi: "Simt un fior de bucurie"

Missa Johnouchi: "Simt un fior de bucurie"

de Viorel Grecu    |    21 Sep 2011   •   21:00
Missa Johnouchi: "Simt un fior de bucurie"
● Concertul de la Festivalul Enescu nu este primul pentru dumneavoastra in Romania. Ce va mai amintiti din timpul precedentei dumneavoastra vizite?
● Prima data am fost in tara dumneavoastra cu prilejul unui turneu organizat de UNESCO, dar si mai inainte, in ianuarie 2002, o lucrare a mea pentru instrument etnic chinezesc si orchestra a fost prezentata in Romania. M-au impresionat bunatatea oamenilor si prestatia exceptionala a orchestrei, iar sarmalele au fost gustoase.

● Pe langa faptul ca apartineti culturii japoneze aveti si studii serioase de muzica clasica europeana. Cum se reflecta asta in creatiile dumneavoastra?
● Fiindca am studiat muzica in Franta, sunt foarte interesanta de posibilitatile de suprapunere dintre scala traditionala asiatica si armoniile europene. Mai mult, incerc sa creez o punte intre muzica europeana si cea japoneza, iar in viziunea mea aceasta poate fi realizata prin intermediul Drumului Matasii. Vreau ca in muzica mea sa se simta veneratia pentru locurile si intamplarile din trecut.

● Din 2006 aveti titlul de "Artist UNESCO pentru pace". Ne puteti spune cateva detalii despre activitatea dumneavoastra in aceasta ipostaza?
● Concertele mele sub egida UNESCO au inceput inca din anul 2000, in fiecare tara, iar de cand am devenit "Artist UNESCO pentru pace" am inceput sa cant in tot mai multe locuri de pe glob, gasind in muzica mea un raspuns pentru intrebarea inspirata de ideea de baza a UNESCO: "ce este pacea pentru suflet?". Recent am realizat un concert impreuna cu muzicieni din Orientul Apropiat si Mijlociu. Radacinile mele japoneze s-au confruntat in acest fel cu identitatile unor instrumentisti din tari diferite, ceea ce ma stimuleaza foarte mult din punct de vedere creator.

● Programul pe care-l veti prezenta la Festivalul Enescu este cumva o retrospectiva a carierei dumneavoastra sau reprezinta un concept special pentru seara respectiva?
● Cred ca ambele. Este prima mea aparitie cu un nou ansamblu, alcatuit din muzicieni chinezi, japonezi si romani, si chiar este o placere pentru mine sa vad cum va evolua muzica mea in acest nou context.

● Este prima oara cand colaborati cei de la Traffic Strings?
● Da, este prima oara. Sunt foarte bucuroasa si sunt ferm convinsa ca interpretarea va fi splendida si va aduce un colorit aparte muzicii mele. In mod cert, acest concert va fi un reper pentru compozitoarea care sunt si ma va ajuta sa descopar lucruri noi. Simt un fior de bucurie. Va multumesc.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011