x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Phoenix 50 de ani: 5 decembrie, la Ateneul Român

Phoenix 50 de ani: 5 decembrie, la Ateneul Român

29 Noi 2012   •   16:13
Phoenix 50 de ani: 5 decembrie, la Ateneul Român

Există o singură formaţie în lume care a împlinit 50 de ani de carieră, în afară de Rolling Stones. Este din România, se numeşte Phoenix şi, cu toţii, avem onoarea de a fi contemporani cu ea.

Pe 5 decembrie, legendara trupăPhoenix săbătoreşe cinci decenii de existenţă într-un spectacol magistral la Ateneul Român. Înfiinţată în 1962 sub titulatura “Sfinţii”, Phoenix a hrănit spiritual generaţii de români şi a lansat mari muzicieni şi piese nemuritoare. Antena 3 şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă vă oferă un spectacol-legendă care se va desfăşura sub auspiciile Ateneului Român, simbol al culturii naţionale. Evenimentul este recomandat de Rock FM.

Biletele s-au pus în vânzare prin Eventim: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti şi online pe www.eventim.ro.

Pentru Phoenix, libertatea de a fi şi de a se exprima a fost de ordin primordial, lucru care s-a adeverit în decursul deceniilor. Din acest motiv, Phoenix este poate singura formaţie românească îndreptăţită să-şi adjudece statutul de legendă rock. Deschizători de drumuri în muzica adresată publicului larg din România celei de-a doua jumatăţi a secolului XX, membrii formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rockului.

În anii 1970, efectele schimbărilor politice din ţară asupra vieţii culturale au dus la destrămarea multor formaţii de gen. Phoenix a fost deasupra vremurilor prin una dintre cele mai neaşteptate evoluţii, dând naştere subgenului rock numit
etno-rock, inspirat din folclorul românesc atutentic.

Documentându-se profund în domeniul datinilor şi obiceiurilor folclorului pre-creştin, au realizat astfel o sinteză între muzica arhaică şi mijoloacele moderne de expresie. Phoenix acoperă în regim de continuitate o plajă de public de patru generaţii. De-a lungul timpului, fanii au perceput, în egală măsură, muzicalitatea şi mesajul spiritual cu aspect protestatar transmis, identificându-se permanent cu simbolul Phoenix.

×
Subiecte în articol: Phoenix concert 50 de ani