x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Programul Teatrului Național de Operetă și Musical „ION DACIAN” - DECEMBRIE 2023

Programul Teatrului Național de Operetă și Musical „ION DACIAN” - DECEMBRIE 2023

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Noi 2023   •   10:00
Programul Teatrului Național de Operetă și Musical „ION DACIAN” - DECEMBRIE 2023

Programul Teatrului Național de Operetă și Musical „ION DACIAN” - DECEMBRIE 2023

ROMÂNIA ÎN SĂRBĂTOARE

1 decembrie 2023, ora 19:00

La Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, sărbătorim ziua de 1 Decembrie într-un mod cu totul deosebit prin intermediul unei serii captivante de momente artistice, îmbinate armonios cu autenticitatea muzicii românești și frumusețea dansului.

În cadrul evenimentului intitulat „România în sărbătoare” vă invităm să luați parte la o experiență memorabilă, unde soliști remarcabili ai teatrului și ansamblurile orchestră, cor și balet se vor uni într-o simfonie fascinantă, sub conducerea muzicală a maestrului Alexandru Ilie.

De asemenea, vom avea și doi invitați speciali: Valențiu Grigorescu (solist pian) și Antonio Nicholas Piculeață (solist vioară).

Evenimentul va fi prezentat de Oana Rusu și Victor Bucur

VOIEVODUL ȚIGANILOR

2 decembrie 2023, ora 18:0

„Voievodul țiganilor” este o operetă în trei acte de Johann Strauss-fiul, după un libret de Ignaz Schnitzer. Premiera a avut loc la Theater an der Wien, din Viena, la 24 octombrie 1885. În România, opereta a fost reprezentată pentru prima dată la Teatrul Național din București, pe 9 ianuarie 1890.

 

Acțiunea se petrece în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, pe domeniile cândva înfloritoare ale exilatului Barinkay. Castelul este acum o ruină; vecinul Zsupan, fost crescător de porci, prosperă pe seama exploatării proprietăților lui Barinkay. Amnistia împărătească îl aduce în prim-plan pe tânărul Sandor Barinkay (fiul celui exilat) care se întoarce acasă pentru a fi repus în posesie. Conștient că trebuie să dea socoteală pentru jaf, Zsupan îi propune lui Barinkay să se însoare cu fiica sa. Tânărul este însă fascinat de frumusețea țigăncii Saffi pe care o întâlnește noaptea în castelul părăsit. Întorcându-se de la târg, țiganii îl aclamă pe fiul stăpânului ca voievod al lor… Acțiunea continuă și se complică cu intrigi, iubire, război și întoarcerea victorioasă. Finalul, fericit, îl găsește pe Sandor lângă Saffi și lângă „supușii” săi care l-au ales voievod.

 

Distribuție:

Barinkay: Mihai Urzicana

Saffi: Tina Munteanu

Czipra: Raluca Ciocă

Arsena: Mediana Vlad

Ottokar: Daniel Andrei Găină-Cojuharov

Zsupan: Florin Ganea

Mirabella: Mioara Manea Arvunescu

Carnero: Victor Bucur

Homonay: Marius Mitrofan

Conducerea muzicală: Constantin Grigore

Coordonare scenică: Valentino Tiron

Dirijor cor: Aurel Muraru

Coregrafie: Andreea Constantinescu Fuciec

Scenografie: Elisabeta Făcăianu

Asistenți coregrafie: Monica Ștraț, Raluca Herciu

Pregătirea muzicală: Gönul Aptula, Adina Cocargeanu, Andreea Dobia, Alexandru Burcă

 

JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ȘI NEBUNIE

3 decembrie 2023, ora 18:00

Jack, între dragoste și nebunie este un musical în două acte, semnat Diego Mecchi, după romanul „Jack, între nebunie și dragoste: conflictele unui criminal în serie” bazat pe povestea renumitului criminal în serie Jack Spintecătorul.

Povestea musicalului aduce în prim plan o istorie inedită  dar și o posibilă versiune a faimoasei istorii care a zguduit Anglia victoriană și continuă să domine mitologia urbană britanică. Întrebarea cine a fost Jack Spintecătorul și care au fost motivele crimelor sale – frământă societatea europeană mai bine de un secol.

Având la bază numeroasele variații ale istoriei lui Jack, musicalul încearcă formularea unei noi posibile dar și plauzibile explicații a evenimentelor.  Autorul face apel la o serie de justificări freudiene transpunând în limbajul genului muzical frământările unei minți alienate. Conflictul este potențat și de o istorie de iubire și numeroase intrigi  de factura unui detectiv- totul culminând cu scene de nebunie și adevărat tumult psihotic.

Scris în maniera unui musical postmodern Jack, între dragoste și nebunie păstrează totuși o serie de procedee clasice sprijinindu-se  pe calitățile actoricești ale interpreților, apelând la bogăția mijloacelor de expresie specifică artiștilor teatrului muzical și oferind publicului o gamă variată de impresii dramatice.

Povestea lui Jack Spintecătorul transpusă și regândită, într-o manieră originală, devine un pretext plauzibil pentru o  lucrare muzicală de tip crossover în care procedeele muzicii rock se transfigurează cu ajutorul tehnicii belcanto într-o lucrare care tranșează istoria lui Jack ca pe o destăinuire profund personală a autorului.

 

Conducerea muzicală: Alexandru Ilie

Distribuție:

JACK/GEORGE- Florin Budnaru

MARY- Gabriela Daha

JOHNNY- Adrian Nour

WOLF- Florin Ganea

JANE- Daniela Bucșan

CONDER- Daniel Andrei Găină- Cojuharov

DANIEL -Andrei Pleșca

MATROANA DE BORDEL/ (brothel) Madam: - Ioana Băiașiu

VÂNZĂTORII DE CARNE/ Meat merchants: - Arnold Mack, Alexandru Vasile

VÂNZĂTORII DE PEȘTE/ Fish merchants: - Răzvan Rusu, Marius Meragiu

SANITARUL DE LA MORGĂ/ Diener: - Alin Țintea

MĂTURĂTORI/ Street cleaners: - Alois Doboș, Mihăiță Radu

HINGHER/ Dog catcher: - Bogdan Ardeleanu

POLIȚIȘTI/Cops:  - Alexandu Onea, George Matei

LONDONEZII/ Londoners:- Octavian Ștefănescu, Lorendi Rădulescu, Cătălin Cocheș

DEMONUL AZRAEL/ Azrael Demon:- Marian Chirazi

MAMA LUI JACK/ Jack’s mother: - Cristina Osiceanu

PRIMA VICTIMĂ A LUI JACK/Jack’s first victim: Eugenia Stoian

A DOUA VICTIMĂ A LUI JACK/Jack’s second victim: Carmen Anghel

A TREIA VICTIMĂ A LUI JACK/Jack’s third victim: Cristina Georgescu

A PATRA VICTIMĂ A LUI JACK/Jack’s fourth victim: Sabina Ioniță

A CINCEA VICTIMĂ A LUI JACK/Jack’s fifth victim: Luminița Florescu

PROSTITUATE DE CARTIER/ Neighbourhood prostitutes:  Cristina Popa, Aurelia Tudor, Cristina Cojocaru, Ana-Maria Moldoveanu, Carmen Anghel, Ana Maria Racu, Sabina Ioniță, Eugenia Stoian, Andreea Bârzescu, Camelia Ghiță

ORĂȘENII / Townsmen: Cătălin Cocheș, Octavian Ștefănescu, Lorendi Rădulescu

MARIONETE/Puppets: Eugenia Stoian, Sabina Ioniță, Andreea Bârzescu, Camelia Ghiță, Luminița Florescu, Maria Rogojan, Alexandra Borîia, Oana Vâlceanu, Marina Stanciu

PERSONALITĂȚILE LUI JACK/ Jack’s personalities: Andrei Ciobanu, Albertino Neagu, Vlad Țențu, Ștefan Băloi, Marius Merdicos, Marian Chirazi

DEMONI/Demons: Ștefan Băloi, Andrei Ciobanu, Vlad Țențu, Albertino Neagu, Marius Merdicos, Marian Chirazi, Eugenia Stoian, Andreea Bârzescu, Oana Vâlceanu, Marina Stanciu, Sabina Ioniță, Alexandra Borîia, Maria Rogojan

CADAVRE/ Corpses: Eugenia Stoian, Andreea Bârzescu, Oana Vâlceanu, Camelia Ghiță, Sabina Ioniță, Alexandra Borîia, Maria Rogojan, Marian Chirazi, Marius Merdicos, Ștefan Băloi, Andrei Ciobanu, Vlad Țențu, Albertino Neagu

FANTOME/Ghosts: Marian Chirazi, Ștefan Băloi, Vlad Țențu, Albertino Neagu, Sabina Ioniță, Maria Rogojan, Andreea Bârzescu, Camelia Ghiță

Dirijorul corului: Aurel Muraru

Scenografia: Vladimir Turturica

Coregrafia: Damiano Bisozzi

Asistent regie: Sorina Raluca Micșunescu

Asistent coregrafie: Levente Szasz

Muzica și libretul: Diego Mecchi

Orchestrația: Gaspare Bartelloni

Aranjamentul muzical: Matteo Teani și Howl Jordan

Traducerea și adaptarea: Cezar Helmis

Consultant lingvistic: Dr. Cristina Deutsch

Regia artistică: Andrei Munteanu

 

TE IUBESC, TE VREAU, DAR TE SCHIMBI!

(Avanpremieră)- Producție a Asociației CREAS

9 decembrie 2023, ora 19:00

„Te iubesc, te vreau, dar te schimbi!” este un cabaret muzical care, prin filtrul umorului și al cântecului, abordează cu sinceritate tematica dragostei în toate stadiile sale: de la dating, cu momente lui dulci-amărui, la complexitatea relațiilor dintre doi oameni, căsătorie, parenting și, în final, la ideea de a îmbătrâni cu persoana iubită.

Prezentat în premieră națională de către Asociația CREAS în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” spectacolul „Te iubesc, te vreau, dar te schimbi!” aduce în prim-plan tema iubirii și a relațiilor umane, explorând complexitățile și provocările care însoțesc căutarea dar și menținerea iubirii și a relațiilor de-a lungul vieții.

Această producție originală impresionează prin versurile pline de umor și înțelepciune ale lui Joe DiPietro, în traducerea Geaninei Jinaru-Doboș, alături de muzica inspirată și captivantă a lui Jimmy Roberts, care împreună creează o experiență muzicală și teatrală memorabilă.

Spectacolul a fost montat cu succes în peste 500 de orașe, fiind al doilea cel mai longeviv musical din istoria Off-Broadway, și are atuul de a oferi o perspectivă onestă, necosmetizată, dar duioasă asupra relațiilor interumane, cu bune și cu rele. Despre iubiți, soți și soții, socri și copii, musicalul ne amintește că, pe cât de dificilă poate fi, iubirea este o sursă principală de bucurie și conexiune profundă în viețile noastre.

„Te iubesc, te vreau, dar te schimbi !” ne amintește tuturor că iubirea și relațiile umane pot fi complicate, dar sunt, în cele din urmă, o sursă de bucurie și conexiune profundă în viețile noastre.

Este un spectacol care te va face să râzi și să-ți amintești de propria călătorie a iubirii.

CU PARTICIPAREA ACTORILOR

Tania Popa

Amelia Antoniu

Anca Florescu

Letiția Vlădescu

Victor Bucur

Valentino Tiron

Silviu Mircescu

Daniel Burcea

Dansatori:

Relu Dobrin, Sabina Ioniță

Cu participarea orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

Regie: Victor Bucur & Daniel Burcea

Scenografie: Vladimir Turturica

Costume: Tania Popa

Coregrafie: Relu Dobrin

Lighting design: Costi Baciu

 

MY FAIR LADY

10 decembrie 2023, ora 18:00

“My Fair Lady” este povestea omului simplu care vrea să se depășească, să învețe carte și să se bucure de viață. În aceeași măsură este și povestea celui care are ambiția să-și folosească știința de carte pentru a șlefui un caracter uman și de a-l înzestra cu ceea ce omul trebuie să aibă mereu la îndemână: o vorbire aleasă și îngrijită, instrument infailibil de autocunoaștere.

Dacă Pygmalion în antichitate se îndrăgostește de statuia lui perfectă, Higgins de astăzi își vede opera vorbind, cântând, dansând și se prinde în jocul fără reguli ale dragostei.

​În fapt, în “My Fair Lady”, cei doi protagoniști se apropie și se resping, se urăsc și se admiră, se exclud și se apropie într-un permanent, du-te vino, muzical. Muzica însoțește, cu farmecul ei tutelar, această fugă către perfecțiune, către ideal.

“​Am muncit cu drag și abnegație alături de scenografă, dirijori, coregraf, orchestră, balet, cor, maestru de lumini, ca să nu mai vorbesc de soliști, pentru a ne apropria, pe cat posibil, de tot ce este omenesc în această capodoperă.”

Ion Caramitru

Conducerea muzicală: Constantin Grigore

Distribuție:

Henry Higgins – Stefan Popov

Eliza Doolittle – Rodica Ștefan

Colonel Pickering – Cristian Caraman

Alfred P. Doolittle –  Orest Pîslariu-Ranghilof

Freddy Eynsford-Hill –  Andrei Pleșca

D-na Pearce – Mioara Curechian

D-na Higgins – Eugenia Ilinca

D-na Eynsford-Hill – Ligia Dună

Harry:  Marius Meragiu

Jamie:  Mihăiță Radu

Profesor Karpathy: Lorendi Rădulescu

Regina: Georgeta Grigore

Prințul Lothar: Iulian Rădoi

George-cârciumarul: Arnold  Mack

Omul din Selsey:  Alois Doboș

Omul din Hoxton: Alin Țintea

Lordul Boxington: Victor Bunea

Lady Boxington: Claudia Deleanu

Sir Temistocles Stephanos: Cătălin Cocheș

D-na Hopkins: Ileana Lenghel

Majordomul: George Matei

Polițistul: Alexandru Onea

Florăreasa din fața casei lui Higgins: Monica Marin

Charles șoferul: Octavian Ștefănescu

Regizor: Ion Caramitru

Scenografia și costumele: Viorica Petrovici

Light Designer: Lucian Moga

Asistent light designer: Cristian Șimon

Coreografie: Florin Fieroiu

Dirijor cor: Aurel Muraru

Asistent coreografie: Monica Ștraț, Raluca Herciu

Coordonator artistic: Andrei Munteanu

Libretul și adaptarea: ALAN JAY LERNER

REBECCA

16 decembrie 2023, ora 18:00

„Rebecca”, una dintre cele mai de succes producții semnate de echipa Sylvester Levay (muzica) – Michael Kunze (libretul), laureați ai premiului Grammy și creatori ai celebrelor

producții „Mozart!”, „Elisabeth” și „Marie Antoinette”, va avea premiera la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” în regia lui Attila Béres în datele de 16, 17 și 18 iunie 2023, la ora 19.00, urmate de încă 2 reprezentații în datele de 1 și 2 iulie 2023.

Spectacolul are la bază povestea romanului omonim scris de Daphne du Maurier în 1938, care a facut-o pe autoarea engleză una dintre cele mai celebre scriitoare ale vremii. Ca și alte

lucrări ale autoarei, precum „Jamaica Inn” sau „Birds”, și „Rebecca” a fost adaptată pentru marele ecran de catre regizorul caștigător al Premiului Oscar, Afred Hitchcock, devenind unul

dintre cele mai cunoscute producții ale acestuia.

Musicalul a fost prezentat în premieră la Viena, la Raimund Theater, pe 28 septembrie 2006, regia Francesca Zambello, și a devenit în scurt timp un succes internațional, jucându-se cu

casa închisă pentru mai bine de trei ani consecutiv. În anii care au urmat, musicalul a fost montat cu același succes în Japonia, Finlanda, Ungaria, Suedia, Germania, Elveția, Rusia,

Serbia și Cehia. Pe 4 septembrie 2023 este programată premiera la Charing Cross Theatre din Londra în regia lui Alejandro Bonatto.

Musicalul adus pentru prima oara în Romania de către Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” în stagiunea 2010-2011, se va juca în premiera în sala noua a Teatrului Național de

Operetă și Musical „Ion Dacian”,din Blvd. Octavian Goga Nr.1, alăturându-se titlurilor celebre din repertoriul actual, dintre care amintim: My Fair Lady, Voievodul Țiganilor, Secretul lui

Marco Polo, Kiss me, Kate!, Victoria și-al ei Husar sau Țara Surâsului.

Conducerea muzicală: Constantin Grigore

Distribuție:

Ich: Cristina Popa

Maxim de Winter: Florin Budnaru

Mrs. Danvers: Georgiana Mototolea

Jack Favell: Cătălin Petrescu

Frank Crawley: Florin Ganea

Ben: Dumitru Filip

Edythe Van Hopper: Bianca Ionescu-Ballo

Beatrice Lacy: Amelia Antoniu

Giles Lacy: Orest Pîslariu-Ranghilof

Colonelul Julyan: Andras Demeter

Judecătorul Horridge: Anton Zidaru

Traducere și adaptare în limba română: Ernest Fazekas

Un spectacol de Attila Béres

Coordonator Muzical: Tamás Bolba (Ungaria)

Decor: Balázs Horesnyi (Ungaria)

Costume: Rita Velich (Ungaria)

Coregrafie: Ákos Tihanyi (Ungaria)

Dirijor cor: Aurel Muraru

Asistent regie: Victor Bucur

Asistent coregrafie: Rita Szuts (Ungaria), Relu Dobrin, Levente Szasz

Light design: László Nagy (Ungaria)

Sound design: Tamas Istvan Ditzman (Ungaria)

Producător delegat general: Corina Ștefan

 

GALĂ ANIVERSARĂ BIANCA IONESCU-BALLO (40 DE ANI)

17 decembrie 2023, ora 19:00

O carieră artistică de excepție, așa cum este cea a sopranei Bianca Ionescu-Ballo, nu poate fi sărbătorită altfel decât într-un mod grandios!

Prin urmare, pe data de 17 decembrie, sărbătorim peste 40 de ani de realizări uimitoare pe marile scene naționale și internaționale cu o Gală aniversară de neuitat.

Elegant, distinsa Bianca Ionescu-Ballo ne înaintează invitația:

,,O călătorie străbate viața… alături de prieteni dragi.

Pornim prin lume în acorduri clasice, folclorice, în ritm de tango sau de jazz, cântate și dansate, povestite și ilustrate.

Un parfum de flori muzicale prețioase, pe care vă invităm să-l redescoperim împreună.”

 

Dirijor: Constantin Grigore

Distribuție:

Bianca Ionescu-Ballo

Alfredo Pascu

Mihai Urzicana

Florin Budnaru

Florin Ganea

Alexandru Burcă – pian

Victor Bucur – prezentator

Personalități invitate:

Angela Buciu

Ozana Barabancea

Stephan Poen

 

LILIACUL

30 decembrie 2023, ora 18:00

“Liliacul” este o operetă captivantă compusă de Johann Strauss- fiul, cu libretul scris de Karl Haffner și Richard Genée. Premiera acestei operete a avut loc în Viena, pe 5 aprilie 1874 și a devenit rapid una dintre cele mai iubite și reprezentate creații din repertoriul genului.

Acțiunea se desfășoară în Viena, în secolul al XIX-lea și urmărește povestea lui Gabriel von Eisenstein, un bărbat amuzant și carismatic care se confruntă cu diferite peripeții în timpul unei serii de petreceri și confuzii. Gabriel trebuie să ispășească o scurtă pedeapsă în închisoare pentru o faptă minoră, însă, în loc să meargă direct la închisoare, el acceptă să petreacă ultima seară în libertate la o petrecere fastuoasă ce urma să aibă loc la reședința prințului Orlofsky chiar în noaptea dintre ani. În timpul petrecerii, Eisenstein se îndrăgostește de o misterioasă contesă maghiară, care este de fapt Rosalinda, soția lui, prezentă la petrecere din dorința de a-i testa fidelitatea.

Un alt personaj cheie al operetei este Doctorul Falke, prietenul lui Eisenstein, care încearcă să se răzbune pentru o farsă pe care i-a facut-o Eisenstein în trecut. Astfel, el pune la cale o serie de evenimente împreună cu prințul Orlofsky care aduc în lumină toate secretele personajelor.

Toate aceste confuzii și dezvăluiri hilare fac din “Liliacul” o comedie plină de suspans, umor, farmec și muzică încântătoare, care continuă să aducă bucurie publicului de peste un secol. Cu personaje complexe, subiecte amuzante și o muzică memorabilă, această operetă rămâne una dintre cele mai iubite creații ale lui Johann Strauss- fiul și o bijuterie a teatrului muzical vienez.

 

Conducerea muzicală: Constantin Grigore

Distribuție:

Eisenstein: Andrei Pleșca

Rosalinda: Paricia Seymour

Adela : Mediana Vlad

Falke: Cătălin Petrescu

Frank: Marius Mitrofan

Orlofsky: Claudia Deleanu

Alfred: George Vîrban

Blind: Mihăiță Radu

Frosch: Valentino Tiron

Ida: Litiția Vlădescu

Ivan: Septimiu Urzică

Libretul: Karl Haffner , Richard Genée

după vodevilul „Le Revéillon” de Henri Melhac și Ludovic Halévy

Coordonare scenică și adaptare text: Valentino Tiron

Coregrafia: Iolanda Petrescu

Scenografia: Vladimir Turturica

Asistent coregrafie: Mircea Crăciun

Dirijor cor: Aurel Muraru

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×