x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Rami Khalifé

Rami Khalifé

de Anca Andriescu    |    18 Sep 2011   •   21:00
Rami Khalifé

O seara ce reuneste doua lucrari ample diferite, ilustrand si doua ipostaze pregnante ale activitatii muzicianului RAMI KHALIFÉ (1981): concertele ca pianist si creatia care exploreaza multiple valente expresive ale unor zone culturale foarte diferite, mizand mult si pe improvizatie. Considerand adesea muzica o magie, artistul aduce in atentie si influente orientale (provine doar dintr-un spatiu cultural situat la intersectia Orientului cu ccidentul!) dar si ecouri clasice sau de jazz cu accente de virtuozitate instrumentala, apeland si la sunete electronice.

Chaos pentru pian reprezinta o concretizare in plan muzical a multiplelor experiente acumulate de tanarul pianist Rami Khalifé. Autorul interpret a scris aceasta lucrare ampla la Paris in vara lui 2006, cu intentia de a reliefa amintirile sale personale pornind de la copilaria petrecuta in Liban, socul episoadelor de razboi cu traumele acelor perioade, plecarea din tara natala pentru a deveni – la 8 ani – refugiat in Franta. Intreaga piesa se structureaza in cele cinci perioade, patru purtand chiar titluri simbolice: Nastere, Distrugere, Haos si Renastere, cea de a treia fiind – parca sugestiv – lasata fara nume. Piesa evolueaza de la transparenta unei maniere minimaliste la sonoritati masive, la ritmuri repetitive, uneori foarte pregnante. Cea mai melodica 'structura' o constituie ultima sectiune, mult mai accesibila.

Deschis tuturor cautarilor in domeniul limbajului instrumental, Rami Khalifé isi 'exploreaza' pianul din fata claviaturii dar si dincolo de aceasta, cronicarii unor concerte mentionand ca interventiile sale in zona corzilor, a mecanismului acestui instrument il solicita intens si ca miscare pe scena, ajungandu-se chiar la episoade acrobatice.

Aufgang (rasarit; ascensiune) este nu numai titlul unui album aparut in 2009 ci si numele ansamblului care s-a lansat cu acel prilej pe piata discografi ca, un trio experimental electronico- acustic. Ansamblul debutase in 2005 la Festivalul Sonar din Barcelona. Cat de variate sunt trimiterile sugerate de creatia acestei formatii se reflecta si din utilizarea unor titluri scrise in limbi diferite, in libertatea de exprimare a unor influente din rock, jazz, clasic, baroc, etc., cei trei interpreti-autori afl andu-se intr-un echilibru al proportiilor sonore, mai lesne de obtinut datorita excelentei tinute instrumentale a fiecaruia in parte dar si a unui mod deschis de tratare a muzicii ca teritoriu comun, supus unei permanente explorari.


Luni 19 septembrie
Ora 19.00 Sala "Mihail Jora' a Societatii Romane de Radiodifuziune
Seria "WORLD MUSIC'
RAMI KHALIFÉ (Liban) – pian
FRANCESCO TRISTANO – pian
AYMERIC WESTRICH – tobe si sunete electronice

Program :
● Rami Khalifé – Chaos pentru pian
●Rami Khalifé, Francesco Tristano, Aymeric Westrich – Aufgang

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011