x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Şi a fost flamenco modern...

Şi a fost flamenco modern...

12 Mai 2014   •   21:30
Şi a fost flamenco modern...
Sursa foto: Ciprian Zinca

… De cea mai bună calitate! Un flamenco transcendental. L-au oferit doi mari artişti apreciaţi în toată lumea: dansatoarea Maria Pagés şi coregraful Sidi Larbi Cherkaoui. Au fost superbi pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în spectacolul “Dunas” (Dune), prezentat în cadrul celei de-a XV-a ediţii a evenimentului cultural “Întâlnirile JTI”.

Reprezentaţia a impresionat publicul. Întâlnirea dintre cei doi artişti pe scenă este aidoma întâlnirii între lumi, care revin la rădăcini. Spectacolul e despre căutările lăuntrice, căutări ale propriei fiinţe, despre salvarea himerică de singurătate. Sunt două fiinţe pierdute în actualitate şi regăsite mai întâi în nebunia simţurilor, redată prin flamenco, apoi pierdute din nou şi regăsite într-o istorie comună. Viitorul şi trecutul se întrepătrund în prezentul senzual, plin de dureri umane, de izolare, de infinite căutări...

“E un spectacol fabulos! Au fost câteva momente de care ne vom aminti cu siguranţă ani de zile de acum încolo. Mă refer în mod special la lupta dintre cei doi şi la dansul în genunchi. Amândoi au fost superbi, iar Sidi Larbi Cherkaoui fabulos. Atât de flexibil, încât părea ireal! Jocul de mâini, de picioare, absolut tot îl fac un artist perfect. Desenul pe nisip a fost remarcabil, prin faptul ca făcea acelaşi lucru cu ambele mâini. Un asemenea artist complet care dansează şi desenează atât de frumos se naşte foarte rar”, a spus la sfârşitul reprezentaţiei muzicologul Oltea Şerban Pârâu.

Evenimentul “Întâlnirile JTI”, organizate de Fundaţia Art Production, a început în anul 2000, primul spectacol adus la Bucureşti fiind cel al celebrei companii Bejart Ballet Lausanne.



×