x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Spectacole Erik Berglund

Spectacole Erik Berglund

de Loreta Popa    |    04 Iun 2009   •   00:00

Vineri, sâmbătă şi duminică, artistul cântă în Bucureşti, la Preoteasa, iar la 10 iunie, la Braşov, în Reduta. De origine norvegiană, Erik Berglund a crescut în Minnesota. A studiat pianul, violina, pentru ca în cele din urmă să se oprească la harpă, începând să studieze cu legendara Mildred Dilling, care a fost şi profesoara lui Harpo Marx.



A mai fost în România de patru ori şi este atras de frumuseţea oamenilor de aici, de dorinţa lor de a se deschide şi este încântat de istoria poporului nostru. Am încercat o definiţie a dragostei... "Dragostea este un cuvânt foarte mare", spune Erik Berglund. "Câţiva ani am fost păpuşar la New York şi mergeam în turnee.

Într-un an am ajuns la eschimoşi, iar aceştia au multe, foarte multe cuvinte pentru zăpadă. În engleză avem un singur cuvânt care să descrie o gamă variată de sentimente, acesta este dragoste... Dragostea este vastă tocmai pentru că există atâtea feluri de a iubi. Eu sunt de părere că dragostea este cel mai minunat lucru din câte există... este o forţă universală care poate schimba orice, poate muta munţii.

Viaţa este o şcoală, avem de învăţat mereu, şi una dintre lecţii este lecţia dragostei. Ea este cea care mişcă şi schimbă totul." Cum a ajuns să vindece cu muzica pe care o cântă la harpă? "Iubesc îngerii de când eram mic. E interesant, pentru că sunt norvegian la origini, iar în Scandinavia toată lumea este luterană. A crede în îngeri e ceva mai mult catolic...

Pentru mine a fost extraordinar să cânt la harpă şi să mă conectez la muzica îngerilor. Ce poate fi mai minunat decât să primeşti melodia şi apoi să o împărtăşeşti. Când am auzit, am spus că vreau şi eu să fac asta... când îţi doreşti cu tot sufletul să faci un lucru, atunci se creează o cale, ţi se dă o energie care mişcă lucrurile în acel sens. Toţi putem face asta cu mintea. Muzica pe care eu o cânt se ocupă de vindecare. În cele din urmă, pentru mine îngerii înseamnă Emoţie. Simt îngerii, simt energia care vine. Îmi pun în minte şi simt..."

×
Subiecte în articol: muzica