x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Taumaturgul şi iernile

Taumaturgul şi iernile

de Dana Andronie    |    09 Feb 2010   •   00:00
Taumaturgul şi iernile
Sursa foto: Jurnalul foto/

Ştim că Tudor Gheorghe are anotimpurile sale (simfonice), în ultimul deceniu împărtăşindu-ne poezia din Vară, Toamnă, Primăvară şi Iarnă. Au fost spectacole minunate pe care tinerii de astăzi nu le-au apucat. Maestrul le oferă şansa să cunoască altfel... două anotimpuri.



Cu neica Tudor se face şi Primăvară, şi Iarnă. La Sala Palatului, la 6 martie. "Deşi este atipic pentru Tudor Gheorghe, acest spectacol a fost reluat la aniversarea a 10 ani de la premieră, motiv pentru care va fi ultima dată când îl vom putea urmări", spune Pepino Popescu, managerul trubadurului.

Tudor Gheorghe a ales doar Iarna şi Primăvara să-l însoţească într-o mare citadelă, într-o seară din luna lui Marte, având un motiv de sine stătător: "E greu de receptat atâta frumuseţe poetică într-o lume în care aceste frumuseţi sunt foarte rare. Nu este vorba de o reluare... Dar nebeneficiind de spirjinul instituţiilor care difuzează hituri, fiindcă eu nu fac hituri, ci muzici frumoase, am zis că ar fi bine ca tinerii - care n-au avut parte în 2000 de Primăvara şi de Iarna mea - să mă asculte live. Dacă în altă parte nu au unde!". În cadrul acestui spectacol, Tudor Gheorghe va fi acompaniat de 40 de muzicieni şi de 30 de voci ale orchestrei şi corului Filarmonicii "Oltenia" din Craiova, sub bagheta dirijorului Marius Hristescu.

PE DRUMURILE PATRIEI
Noi, cei care l-am tot urmărit pe neica Tudor în spectacole, i-am simţit pe propria piele virtuţile de taumaturg. Cel puţin pentru câteva minute, cât a durat "şedinţa", ne-a lecuit de răutate, minciună, urâţenie interioară, ne-a făcut să ne simţim spiritul sănătos tun.

"Am ajuns să urâm unul dintre cele mai frumoase anotimpuri. Iarna este o splendoare, e o chestie de puritate. E un anotimp care mă trimite înapoi, în copilărie - spune Tudor Gheorghe. Mi-e dragă iarna, dar când văd cum se ocupă edilii şi gospodarii...! Atunci vă spun, nu fiţi proşti! Iarna e foarte frumoasă, aşa cum au văzut-o şi Voiculescu, Alecsandri, Topârceanu, marii noştri poeţi."

Ne ne mai place iarna, poate şi pentru că o purtăm în suflet toată perioada anului. Neica Tudor ne invită la o deszăpezire a sufletului, să ignorăm troienele din drumul nostru. "Dumneata trăieşti în Bucureşti, eu - pe drumurile ţării.

În oraşe este mizerie, pe drumuri este încă bine. Dumnezeu are grijă ca pe drumuri să fie frumos!" - mi-a mărturisit maestrul. Am îndrăznit să-l întreb dacă el crede că pe noi, cei care trăim într-o mare citadelă, ne-a uitat Dumnezeu, dacă ne-a pus deoparte?

Răspunsul: "Da, cred că v-a pus deoparte! Eu nu mă consider în lumea voastră! Nu sunt trăitor într-o mare citadelă. Sunt un trăitor pe drumurile patriei... Îţi mărturisesc că nu prea am dormit azi-noapte, fiind obsedat de ideea că nu ştiam cine va fi Miss Piranda. Azi-dimineaţă am aflat! Acum sunt liniştit (râde)... Şi pot să le propun spectatorilor mei dintr-o mare citadelă frumuseţea din poezia lui Vasile Alecsandri... A doua zi se pot întoarce la piranda lor..."

Iarna l-a inspirat întotdeauna pe Tudor Gheorghe. Se pregăteşte de un alt proiect care-l are ca protagonist pe Mircea Micu. "Doar la el şi la Grigore Vieru găsesc poezia în stare pură." E clar, neica se ţine în continuare de lucruri bune... " Ca să vezi ce diliman pot să fiu!" Am încheiat citatul.

×