x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Violonistul Ștefan Aprodu, câștigător al Concursului „Johannes Brahms" din Austria

Violonistul Ștefan Aprodu, câștigător al Concursului „Johannes Brahms" din Austria

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Sep 2024   •   22:30
Violonistul Ștefan Aprodu, câștigător al Concursului „Johannes Brahms" din Austria

Violonistul Ștefan Aprodu a obținut Premiul I la ediția din acest an a Concursului Internațional "Johannes Brahms" din Pörtschach, Austria. Podiumul a fost completat de Ryota Higashi din Japonia și de Eduard Steude din Austria. Premiul acordat tânărului muzician român constă în suma de 3000 de euro, dar și într-o invitație de a susține în data de 23 februarie 2025 un concert la Ehrbar Hall din Viena, împreună cu Orchestra Simfonică Savaria. În cadrul acestui eveniment, Ștefan Aprodu va interpreta partitura solistică a Concertului op. 77 în re major pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms.

Ștefan Aprodu a început să studieze vioara la Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" din București sub îndrumarea Magdalenei Ursu, iar în prezent este student la clasa Prof. Krzysztof Węgrzyn la Universitatea de Muzică, Teatru și Media din Hanovra, fiind, de asemenea, și absolvent al cursurilor de masterat în compoziție idiomatică la Facultatea de Muzică "Dondolo Russo" din Norvegia.

În 2022, tânărul muzician a fost distins cu Premiul II la Concursul Internațional "George Enescu" și a câștigat Premiul I la Concursul Internațional "Vasco Abadjiev" de la Sofia. De asemenea, el se numără printre laureații Concursului Internațional "Arthur Grumiaux" din Belgia, iar în 2022, a avut ocazia să își interpreteze ca solist propria compoziție - Concertul nr.3 pentru vioară și orchestră în mi minor, împreună cu Orchestra Filarmonicii din Pitești condusă de Tiberiu Oprea.

Activitatea concertistică a lui Stefan Aprodu include numeroase apariții ca solist alături de orchestre filarmonice din Râmnicu Vâlcea, Brașov, Pitești și Satu Mare, dar și cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu". De asemenea, a colaborat cu orchestre internaționale, precum Cameristi della Scala, Orchestra Juriștilor din Germania sau Orchestra de tineret din Takasaki, Japonia.

×