x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură „New York, New York!” Expoziție temporară

„New York, New York!” Expoziție temporară

de Magdalena Popa Buluc87    |    09 Oct 2024   •   12:00
„New York, New York!”  Expoziție temporară

Muzeul Hărților vă invită joi, 10 octombrie 2024, de la ora 18:00, la vernisajul expoziției „New York, New York!” realizată de David Stescu, un tânăr fotograf de 18 ani cu autism şi curatoriată de Ioana Marinescu.

Vernisaj: joi, 10 octombrie 2024, ora 18:00

Adresă: Muzeul Hărților, str. Londra nr. 39, București

Accesul la vernisaj este gratuit.

Expunerea prezintă o serie de imagini surprinse de David în timpul voiajului la New York din primăvara acestui an (2024), un vis al său devenit realitate. Pentru el, călătoria în metropola americană a reprezentat un motiv de dezvoltare profesională și personală, o nouă deschidere a lentilei prin care să vezi lumea.

Au trecut doi ani de la ultima expoziţie a tânărului fotograf neurodivergent la Muzeul Hărților: „Atipic. Drumul către ceilalți”. Acum, la 18 ani, expoziția sa „New York, New York!” propune o explorare a Manhattanului, surprinzând aglomerația străzilor, eleganța catedralei Saint Patrick și priveliștea de la etajul 90, unde orașul se topește în lumina apusului. Dispariția turnurilor gemene ale World Trade Center a lăsat un spațiu gol în țesătura urbană a orașului, dar această rană a fost reparată prin construcția Oculus Center. Acest edificiu strălucitor simbolizează efortul de a capta lumina și aduce un omagiu emoționant victimelor tragediei din acel an, subliniind astfel regenerarea orașului.

Fotografia este cea care l-a pasionat și l-a făcut cunoscut în țară, prin proiectele sale fotografice și viziunea asupra a ceea ce îl înconjoară. Călătoriile și fotografia au pentru David un caracter terapeutic, iar prin intermediul acestora și al exemplului personal el contribuie activ la schimbarea percepției din societate asupra autismului. Credem că mai mulți copii cu autism ar putea transforma provocările în oportunități, urmându-și pasiunile dintr-un domeniu. Cu sprijinul potrivit și un interes bine definit, o parte din acești copii pot deveni membri activi și independenți ai societății, depășind astfel stigmatul de a fi percepuți doar ca beneficiari ai sistemului.

Expoziţia este deschisă în perioada 11 octombrie – 10 noiembrie 2024, la sediul muzeului din Strada Londra nr. 39, București. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, orele 10:00 - 18:00. Prețul biletului este 10 lei biletul întreg, 5 lei biletul pentru seniori, 2,5 lei biletul pentru elevi și studenți.

Mai multe informații despre David Stescu, despre lucrările și proiectele sale aflați pe blogul său, Jurnal de Fotograf. https://david.stescu.ro/

Muzeul Hărţilor din Bucureşti este printre puţinele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul îşi propune ca, prin grija pentru patrimoniu şi interpretarea lui, prin activităţi destinate specialiştilor şi comunităţii, să devină o instituţie relevantă pentru public şi pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educaţia pe tot parcursul vieţii, dialogul şi angajarea creativă. Muzeul găzduiește expoziții temporare realizate  în parteneriat cu diferite instituții, construind astfel legături între colecțiile acestora și patrimoniul propriu.  https://www.muzeulhartilor.ro.

 

×