x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Romaşcanu: Constantin Brâncuşi aparţine poporului român, iar creaţia sa întregii lumi

Romaşcanu: Constantin Brâncuşi aparţine poporului român, iar creaţia sa întregii lumi

de Redacția Jurnalul    |    19 Feb 2023   •   18:40
Romaşcanu: Constantin Brâncuşi aparţine poporului român, iar creaţia sa întregii lumi
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis duminică un mesaj de Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, în care subliniază că artistul, care a revoluţionat limbajul plastic, este unul dintre marii ambasadorii ţării noastre.

"An de an, la data de 19 februarie, sărbătorim Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, pentru a-l omagia pe artistul care a revoluţionat limbajul plastic şi care continuă să fie şi astăzi unul dintre marii ambasadori ai ţării noastre. A oferit creaţia sa întregii lumi, fiecărui suflet care a trecut pragul atelierului său din Paris, dar Constantin Brâncuşi va aparţine etern poporului român", a scris Romaşcanu, pe Facebook.

Exprimarea esenţei în sculptură, eleganţa formei, îmbinarea artei populare cu rafinamentul parisian sunt, a precizat Romaşcanu, doar câteva dintre elementele definitorii pentru cel care a pus sufletul românesc în forme universale.

"Ne înclinăm astăzi în faţa simplităţii unui geniu care a făcut istorie prin opera sa, fiind recunoscători pentru amprenta de neclintit a harului său şi nepreţuita contribuţie pe care uriaşul sculptor a avut-o în îmbogăţirea culturii universale", a adăugat ministrul Culturii.

Născut la data de 19 februarie 1876, în satul Hobiţa, judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX.

Lucrările sale, adevărate capodopere, atrag publicul să treacă pragul muzeelor, iar pe noi să ne mândrim că România a dat lumii unul dintre marii creatori de geniu.

În urmă cu trei ani, în această zi, a fost inaugurat Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi - instituţie subordonată Ministerului Culturii - în casa Barbu Gănescu, unde artistul a locuit în perioada lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor. În grădina Casei Gănescu se găsesc şi astăzi sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi, printre care şi un prototip al Mesei Tăcerii. 

×