x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Standul culturii arabe, reprezentat de ambasadorii din șapte țări, la Bookfest

Standul culturii arabe, reprezentat de ambasadorii din șapte țări, la Bookfest

de Diana Scarlat    |    30 Mai 2024   •   06:40
Standul culturii arabe, reprezentat de ambasadorii din șapte țări, la Bookfest

În aceste zile se desfășoară cel  mai mare târg de carte de la București, Bookfest, la Complexul Expozițional Romexpo. Unul dintre standuri este dedicat culturii țărilor arabe, incluzând cărți în mai multe limbi – română, engleză, arabă, franceză – despre civilizația, istoria și obiceiurile din Algeria, Egipt, Liban, Tunisia, Qatar, Siria și Palestina. Standul a fost inaugurat ieri, în prezența ambasadorilor țărilor participante, cu muzică tradițională live, demonstrații de caligrafie, poezie în limba arabă și teatru de păpuși tradițional.

Cultura țărilor arabe este foarte veche și foarte vastă. Partea culinară este cea mai cunoscută publicului din România, fiind și cea mai accesibilă, mai ales în schimburile culturale legate de turism, dar și prin prezența unui număr important de cetățeni din țările arabe în România, mulți fiind stabiliți aici încă din anii 70-80, când au venit pentru a face în țara noastră studiile universitare.

Există deja foarte multe familii mixte româno-arabe și un număr important de afaceri pe care antreprenorii din aceste țări le-au deschis în România, după 1990. Cele mai cunoscute sunt tot din domeniul culinar, fiind restaurantele libaneze, foarte apreciate de publicul din țara noastră.

Dar cultura arabă înseamnă mult mai mult: istorie, artă, poezie, caligrafie, artefacte de toate tipurile. 

Țările care participă la târgul de carte Bookfest prezintă toate aspectele legate de cultura lor, prin lucrările și evenimentele de la stand

„Nu este prima oară când țările arabe participă la Bookfest. Este deja a șaptea oară. Ambasadele țărilor noastre participă la acest stand al lumii arabe, scopul principal fiind acela de a arăta publicului larg ce înseamnă cultura arabă. Fiecare țară participantă și-a expus cărțile reprezentative și autori importanți. Este o șansă de a le arăta românilor cât mai mult despre ceea ce ne definește, pentru că sunt foarte mulți dintre frații și surorile noastre aici, în România. De asemenea, este o oportunitate români să afle cât mai multe detalii legate de Egipt, având în vedere numărul mare de turiști români care vizitează Egiptul. Pe lângă multitudinea de monumente istorice, avem și zone de plajă faimoase, la Sharm El Sheikh și Hurghada. Sper să fie și mai mulți turiști din România care vor vizita Egiptul, în perioada următoare și îi invit pe toți să viziteze standul nostru de la actuala ediție a târgului de carte Bookfest”, a declarat, pentru Jurnalul, Ambasadorul Egiptului, Excelența Sa Domnul Moayad Fathallah Mohamed El Dalie, prezent la deschiderea standului.

Standul va putea fi vizitat în fiecare zi a târgului. 
Cea de-a XVII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest s-a deschis oficial ieri, la București, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo. La târgul de carte participă 200 de expozanţi și 150 de edituri din România şi Republica Moldova - invitat specical , dar și din alte țări. Vor fi organizate, pe durata desfășurării târgului, peste 400 de evenimente, iar multe dintre edituri au anunţat că vor avea reduceri de până la 80% față de preţul de librărie. Târgul va fi deschis pentru publicul larg până duminică, 2 Iunie. Există și un program special, dedicat copiilor, în fiecare zi a târgului de carte.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×