x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru festCO: "D'ale carnavalului", de Purcărete, cel mai bun spectacol

festCO: "D'ale carnavalului", de Purcărete, cel mai bun spectacol

de Sebastian S. Eduard    |    18 Iun 2012   •   14:07
festCO: "D'ale carnavalului", de Purcărete, cel mai bun spectacol

"D'ale carnavalului", in regia lui Silviu Purcarete, a primit premiul pentru cel mai bun spectacol, duminica, la gala de inchidere a Festivalului Comediei Romanesti - festCO, care s-a desfasurat intre 9 si 17 iunie, in Bucuresti, relateaza Mediafax.

Premiul pentru cea mai buna regie i-a revenit, de asemenea, lui Silviu Purcarete, pentru acelasi spectacol, in timp ce premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Marcel Iures, pentru rolul Catavencu din spectacolul "O scrisoare pierduta", de I.L. Caragiale, in regia lui Alexandru Dabija (Teatrul de Comedie din Capitala), dar si pentru one-man show-ul din spectacolul "Absolut!", dupa "Ivan Turbinca" de Ion Creanga, pus in scena de acelasi Alexandru Dabija la Teatrul Act.

Alte premii
Premiul pentru cea mai buna actrita i-a revenit Ceraselei Iosifescu, pentru rolul Veta din spectacolul "O noapte furtunoasa", de I.L. Caragiale, in regia lui Mircea Cornisteanu (Teatrul National "Marin Sorescu" Craiova).

Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar a fost acordat ex-aequo lui Florin Dobrovici, pentru partitura Farfuridi din spectacolul "O scrisoare pierduta", de I.L Caragiale, in regia lui Alexandru Dabija (Teatrul de Comedie), si lui Adrian Matioc, pentru interpretarea lui Mache-Razachescu Cracanel, din spectacolul "D'ale carnavalului", in regia lui Silviu Purcarete (Teatrul National "Radu Stanca" Sibiu).
Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar a fost primit de Dorina Chiriac, pentru interpretarea Cetateanului turmentat din spectacolul "O scrisoare pierduta", de Alexandru Dabija (Teatrul de Comedie).

Trofeul pentru cea mai buna scenografie i-a fost acordat lui Dragos Buhagiar, pentru spectacolul "D'ale carnavalului", in regia lui Silviu Purcarete.
Premiul pentru cel mai bun spectacol al unei companii independente a revenit montarii "Absolut!" in regia lui Alexandru Dabija (Teatrul Act).

Premiul de excelenta
In cadrul aceluiasi eveniment, premiul de excelenta i-a fost acordat actorului Marin Moraru.
Juriul care a decis castigatorii a fost format din Marina Constantinescu (critic de teatru), Victor Ioan Frunza (director de scena), Catalin Ionescu Arbore (scenograf).
La gala festCO de duminica, au fost anuntati si castigatorii concursului de comedie romaneasca. Juriul care a decis castigatorii a fost format din Adrian Lustig (dramaturg), Virginia Mirea (actrita), Vlad Cristache (regizor). Astfel, premiul I a revenit textului "Jerry nu castiga intotdeauna!", de Cristian Todica, iar premiul al II-lea (ex-aequo), textelor "Ba nenorocitilor, vin extraterestrii!", de Stefan Dumitrescu, si "Vrei sa fii prietenul lui Dumnezeu?", de Daniel Banulescu.

Putina istorie
Festivalul Comediei Romanesti - festCO a fost infiintat in 2003, la initiativa directorului Teatrului de Comedie din Bucuresti, actorul George Mihaita. festCO are ca scop promovarea dramaturgiei romanesti si a celor mai bune spectacole ce au la baza texte de comedie romaneasca. Cele opt editii desfasurate pana in prezent au reunit trupe de teatru din tara si din strainatate, atat institutii de stat, cat si companii independente.
Incepand din 2006, festivalul a devenit competitiv, fiind acordate premii celor mai bune spectacole si celor mai buni artisti la finalul fiecarei editii, la Gala Comediei Romanesti. In acelasi an, a fost infiintat concursul de comedie romaneasca, ce a reusit, la fiecare editie, sa descopere noi talente in dramaturgia contemporana.

×
Subiecte în articol: teatru