x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru 230 de ani de teatru în limba maghiară, la Cluj!

230 de ani de teatru în limba maghiară, la Cluj!

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Dec 2022   •   21:15
230 de ani de teatru în limba maghiară, la Cluj!

Teatrul Maghiar de Stat Cluj împlinește sâmbătă, 17 decembrie, 230 de ani de existență.

Pe 17 decembrie 1792, odată cu premiera spectacolului „A titkos ellenkezés vagy Köleséri”, Nemzeti Játszó Társaság (Societatea Națională de Actorie) își deschide porțile lansând astfel primul teatru permanent în limba maghiară din Cluj. În octombrie 1792, tinerii actori József Kontz, János Sáska, Pál Jantsó, Mihály Verestói, frații lui János Fejér: István și Rozália, Terézia Kis și Terézia Keszeg –  conduși de János Fejér – înaintau o cerere guvernatorului regal, precum și Parlamentului, în care cereau să li se permită interpretarea pieselor scrise în limba maghiară atât la Cluj, cât și pe întreg teritoriul Transilvaniei.” – scria Erzsébet Salat-Zakariás.

Pentru a sărbători acest moment special, Teatrul Maghiar de Stat Cluj va organiza sâmbătă, 17 decembrie, mai multe evenimente dedicate.

De la ora 13.00, în foaierul de la etaj al Teatrului, are loc întâlnirea cu titlul Momente din istoria teatrului maghiar din Cluj. Cu acest prilej, va fi lansată cartea semnată de Adrienne Darvay Nagy, Szín játékok – Rendezte Taub János [Szín játék – regia János Taub] și va fi prezentată cartea în curs de apariție semnată de aceiași autoare: Pentru a ține o oglindă  – Spectacolele Hamlet semnate de Gábor Tompa și reteatralizarea transilvăneană.

Evenimentul se desfășoară  în limba maghiară (cu traducere) și este deschis publicului larg (fără înregistrarea în prealabil).

De la ora 20.00, în Sala Mare, publicul va putea vedea spectacolul Alinarea strămoșească de Tamási Áron, pus în scenă de László Béres, dedicat atât anului comemorativ Tamási 125, cât și sărbătoririi a 230 de ani de teatru în limba maghiară la Cluj. La concursul de dramaturgie organizat de Jenő Janovics în anul 1924, la Teatrul Maghiar, Tamási a trimis piesa Alinarea strămoşească fără să se semneze. Piesa nu a fost prezentată pe atunci la Cluj, dar juriul i-a acordat o mențiune specială.

×