x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Alexandru Repan cu o “Rapsodie-n roz”

Alexandru Repan cu o “Rapsodie-n roz”

de Maria Sârbu    |    12 Mar 2014   •   19:20
Alexandru Repan cu o “Rapsodie-n roz”
“Nottara” a lansat proiectul “Actor şi regizor”. Şi-a ales şi ambasadori...

Teatrul Nottara a lansat proiectul “Actor şi regizor” al cărui cap de afiş este Alexandru Repan. Acest program cultural porneşte, după cum avea să specifice într-o conferinţă de presă, miercuri, directorul instituţiei Marinela Ţepuş, de la o realitate devenită modă în ultimii ani. Spectacolele regizate de actori, în special de cei mai cunoscuţi, sunt spumoase, sunt binevenite, deci au priză la public. Se mizează “pe jocul actorilor”, iar distribuţia se face de cele mai multe ori “după afinităţi”. Astfel de spectacole, mai puţin pretenţioase din punct de vedere regizoral, sunt în general pe placul celor care merg la teatru în dorinţa de a se simţi bine.

Alexandru Repan, care a mai pus în scenă piese la “Nottara” cu actori de aici, jucând alături de ai săi colegi, a ales pentru acest prim spectacol al noului proiect să adapteze romanul lui Eric-Emmanuel Schmitt “Oscar şi Tanti Roz”. El este protagonistul spectacolului (Oscar), iar cel de-al doilea personaj l-a încredinţat fostei sale studente la UNATC, actualmente colegă în acest teatru, Andreea Măcelaru Şofron. În scenă vor fi şi muzicieni: la violoncel - Ella Bokor (alte ori Ioana Stanciuc); pian - Alexandru Petrovici. Decorul şi light-designul sunt semnate de Iulian Bălţătescu, iar costumele le-a creat Irina Marinescu. Premiera va avea loc la 19 martie, de la ora 19:30, iar la următoarea reprezentaţie, din 26 martie, Alexandru Repan va fi sărbătorit de Teatrul Nottara pentru cei 74 de ani de viaţă, împliniţi la sfârşitul lunii februarie, şi pentru 54 de ani de teatru.

La conferinţa de presă de miercuri, Alexandru Repan a motivat alegerea de a adapta romanul lui Schmitt: l-a citit de curând şi i-a plăcut foarte mult. Pentru a suscita interesul jurnaliştilor prezenţi la conferinţă, Alexandru Repan şi Andreea Măcelaru Şofron au prezentat cinci minute din spectacolul care durează 1 h 35 min. Fascinant şi convingător acest mare actor Alexandru Repan!

Într-un interviu acordat Agerpres, referindu-se la spectacol, Repan spunea că este o replică în care Dumnezeu îi sfătuieşte pe oameni să privească lumea ca şi cum ar vedea-o de fiecare dată pentru întâia oară: “Minunea vieţii este că te naşti, apoi că te trezeşti în fiecare dimineaţă, că răsare soarele, că apune sau că se învârte Pământul; este mereu acelaşi lucru. Fiecare zi din viaţa omului este o minune lăsată de Dumnezeu şi ea trebuie să fie cea mai frumoasă dintre toate. (...) Viaţa este un dar, pe care ni-l face Dumnezeu şi pe care trebuie să-l apreciem ca pe un cadou foarte preţios”.


La aceeaşi conferinţă, directoarea i-a prezentat pe “ambasadorii onorifici” ai Teatrului Nottara – actorii Ada Navrot, Andi Vasluianu şi Dan Bordeianu. Talentaţi, activi şi cunoscuţi publicului, ei vor reprezenta trupa, întregul colectiv, pentru ca instituţia să aibă vizibilitate în mass-media, în rândul publicului. Chiar au, într-un fel, “obligaţia” ca atunci când sunt abordaţi de presă, când dau interviuri sau declaraţii, să amintească şi faptul că ei fac parte din familia Teatrului Nottara. Toţi trei au acceptat această “misiune” onorifică.

×