x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Buzunarul cu pâine", turneu în Canada

"Buzunarul cu pâine", turneu în Canada

05 Mar 2010   •   00:00

Spectacolul "Buzunarul cu pâine", după Matei Vişniec, conceput şi interpretat de Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, va fi prezentat în Canada, în cadrul unui turneu organizat de Institutul Cultural Român (ICR) şi derulat între 20 şi 25 aprilie în oraşele Quebec, Montreal şi Toronto.

Turneul va începe în Quebec (20 aprilie ­ Théâtre Petit Champlin) şi va continua în Montreal (21 aprilie, Gesù ­ Centre de créativité şi 23 aprilie ­ Pavillon d'Entrepôt) şi Toronto (25 aprilie ­ Sala Kobayashi a Centrului Cultural Japonez). Spectacolul se va juca în limba franceză la Quebec, în limba română la Toronto, iar la Montréal atât în limba franceză (21 aprilie), cât şi în limba română (23 aprilie). Turneul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Asociaţia Rocade din Montreal.

Spectacolul s-a jucat cu casa înschisă la sfârşitul anului trecut la Riverside Studios din Londra, fiind prezentat şi pe alte scene ale lumii. "Buzunarul cu pâine" a câştigat în 2009 premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului Comediei Româneşti (festCo) de la Bucureşti. "Este o piesă realistă. Simplă prin situaţia dramatică, piesa devine universală în sensul cel mai dureros prin felul în care se dezvoltă. Morala acestei fabule atinge partea invizibilă a laşităţii noastre, atât de caracteristică naturii umane. Din cauza filozofării excesive pe tema virtuţilor şi frumuseţii acţiunii, personajele mele rămân paralizate tocmai atunci când ar trebui neapărat să acţioneze", spune Matei Vişniec despre "Buzunarul cu pâine". Oana Pellea apreciază textul ca "inteligent", "emoţionant", spunând că "vorbeşte despre noi". "Aşa cum suntem. Cinici şi superficiali. Inteligenţi şi penibili. Generoşi şi laşi. Noi cu toate cele ale noastre. Bune şi rele. Într-o lume îngheţată în vorbe. Nemişcată. O lume caraghioasă şi tristă în acelaşi timp", afirmă Oana Pellea, considerând că Vişniec este "undeva între Caragiale şi Beckett". "Poate că toate situaţiile cu care ne întâlnim în viaţa noastră au fost create pentru ca spiritul nostru să se vadă în ele ca într-o oglindă şi să poată deveni treaptă cu treaptă, întâmplare după întâmplare, mai bun, mai generos, mai înţelept, mai asemănător celui care ne-a creat. Şi, dacă am înţeles asta, nu văd de ce nu ne-am bucura, nu văd de ce nu am da şi altora bucuria venită o dată cu înţelegerea. «Buzunarul...» este o astfel de întâmplare, o astfel de înţelegere, deci... Bucuraţi-vă!", spune actorul Mihai Gruia Sandu. Comunitatea românească din oraşele Montreal, Toronto şi Quebec se ridică la peste 100.000 de persoane.

×
Subiecte în articol: teatru