x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Câştigătorii Premiilor UNITER, ediţia 2014. Cel mai bun spectacol al anului trecut este o creaţie semnată de Silviu Purcărete

Câştigătorii Premiilor UNITER, ediţia 2014. Cel mai bun spectacol al anului trecut este o creaţie semnată de Silviu Purcărete

de Maria Sârbu    |    29 Apr 2014   •   21:27
Câştigătorii Premiilor UNITER, ediţia 2014. Cel mai bun spectacol al anului trecut este o creaţie semnată de Silviu Purcărete

Ediţia a XXII-a a Galei Premiilor UNITER, desfăşurată luni, 28 aprilie, la Palatul Culturii din Târgu-Mureş, a avut acelaşi caracter riguros impus, ca şi la alte ediţii, de TVR, care a transmis evenimentul în direct. În aproape patru ore s-au decernat toate premiile. Au fost şi momente artistice susţinute de actori, muzicieni, artişi lirici.
Juriul final, care a hotărât cine sunt cei mai buni dintre cei nominalizaţi, a fost format din Puiu Antemir, Alice Georgescu, Sanda Manu, Virginia Mirea, Ion Parhon.

Cel mai bun spectacol al anului 2013 este creaţia lui Silviu Purcărete “Victor sau Copiii la putere” de Roger Vitrac, producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Însă Premiul pentru Cel mai bun regizor l-a câştigat László Bocsárdi, cu “Hamlet” de Shakespeare, spectacol montat la Teatrul “Tamási Áron” din Sfântu-Gheorghe. Pentru “Hamlet” s-a obţinut şi Premiul Cel mai bun scenograf: József Bartha.

La Interpretare au fost patru premii: Cel mai bun actor în rol principal – Cornel Răileanu pentru rolul “Personajul” din spectacolul “Ce nemaipomenită aiureală” de Eugène Ionesco, regia Silviu Purcărete (Teatrul Naţional din Cluj-Napoca); Cea mai bună actriţă în rol principal – Alexandra Fasolă pentru rolul titular din spectacolul “Yentl” de Leah Napolin şi Isaac Bashevis Singer, regia Erwin Şimşensohn (Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti); Cel mai bun actor în rol secundar – Valer Dellakeza pentru rolul “Tót” din spectacolul “Familia Tót” de Örkeny István, regia Bocsárdi Laszló (Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova); Cea mai bună actriţă în rol secundar – Nicoleta Hâncu pentru rolul “Elmire”, soţia lui Orgon din spectacolul “Tartuffe sau Impostorul” de Molière, în regia lui Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis din Bucureşti).

La Debut au beneficiat de premiu Lucia Mărneanu şi Leta Popescu pentru spectacolul “Parallel”, regia Leta Popescu şi Ferenc Sinkó, coproducţie GroundFloor Group şi ColectivA din Cluj-Napoca. Premiul pentru critică teatrală a fost decernat lui Mircea Morariu.

Alte două premii, pentru Teatru radiofonic şi pentru Teatru TV, le-au câştigat, respectiv, Diana Mihailopol, care a semnat dramatizarea radiofonică şi regia artistică la producţia SRR cu două nuvele de Mihail Bulgakov: “Ştergarul cu cocoş” şi “Beregata de oţel”, şi Dominic Dembinski, autorul regiei artistice la “Hedda Gabler”, producţie SRTv.

Premiile Senatului UNITER, date publicităţii cu ceva timp în urmă, le-au primit cu emoţie: Victor Rebengiuc – Premiul de excelenţă –, marele actor, aplaudat cu sala în picioare, aducând un omagiu colegilor săi din generaţia numită “de aur” (absolvenţi ai Institutului de Teatru şi Film în 1956); actorii Petru Ciubotaru şi Virginia Itta Marcu, regizorul Mihai Măniuţiu, scenografa Anca Pâslaru, criticul şi istoricul de teatru Zeno Fodor – Premiul pentru întreaga activitate. S-au acordat, de asemenea, Premiul special traducătoarei Raluca Rădulescu, pentru contribuţia la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărţi fundamentale pentru practica şi teoria teatrală, K.S. Stanislavski – “Munca actorului cu sine însuşi”, Premiul special pentru teatru-dans Andreei Gavriliu şi lui Ştefan Lupu pentru spectacolul “Zic-Zac” (UNATC) şi Premiul special pentru teatru-document Gianinei Cărbunariu, pentru spectacolul-studiu “Tipografic majuscul”, coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon.

Premiul Preşedintelui UNITER a fost înmânat de Ion Caramitru, cel care l-a instituit, actorului Eusebiu Ştefănescu. Premiul Mecena a revenit şi în acest an lui Carmen Palade, pentru sprijinirea Galei. Consiliul Britanic a acordat de data aceasta premiul său ArCuB-ului – director Mihaela Păun.

În cadrul Galei s-a decernat şi Premiul “Cea mai bună piesă a anului”, pe care dramaturgul Alina Nelega l-a primit, pentru textul “În trafic”, de la Principele Nicolae, dat fiind că acest proiect UNITER este susţinut de casa Regală a României.

Câştigătorii acestei ediţii au primit Trofeul Galei UNITER, cartea care însoţeşte premiile (operă a artistului plastic Ion Bitzan), de la diverse personalităţi culturale şi sponsori.


×
Subiecte în articol: premii UNITER