x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Cu teatru la... cap"-ul elevilor

"Cu teatru la... cap"-ul elevilor

de Maria Sârbu    |    20 Mai 2010   •   00:00
"Cu teatru la... cap"-ul elevilor

Majoritatea actorilor, regizorilor şi dramaturgilor din categoria "greii teatrului românesc" au fost vedete ale Galei "VedeTeatru" în cele şapte ediţii ale acestui festival, aflat în plină desfăşurare la Buzău.



E a şaptea ediţie care coincide cu aniversarea a cincisprezecea a Teatrului "Ceorge Ciprian", organizatorul acestei gale-festival, structurată pe câteva secţiuni. Evenimentul a fost deschis sâmbătă cu o producţie a teatrului-gazdă (Teatrul din Buzău e instituţie de proiecte, fără actori angajaţi): "La naiba cu dragostea mea", o adaptare de Catrinel Dumitrescu după o idee de Pauline Daumale, în regia lui Radu Nichifor.

Spectacolul, care are în distribuţie două actriţe, pe Catrinel Dumitrescu şi Carmen Trocan, este în afara concursului. Da, e o competiţie la care au acceptat să vină trupe cu spectacole memorabile, iar publicul se simte chiar răsfăţat. În primele patru zile de concurs, buzoienii au avut parte de "Pyramus & Thisbe 4 You" de Shakespeare, în regia lui Alexandru Dabija (Teatrul Odeon), de "Made in Romania", spectacol prezentat de Compania de Teatru Passe-Partout a buzoianului Dan Puric, de "39 de trepte" - o comedie realizată de Petre Bokor după un film de Hitchock cu trupa de la "Nottara" şi de "Sfârşit de partidă" de Beckett, creaţia lui Alexandru Tocilescu de la "Metropolis". Astăzi în program e alt spectacol apreciat de critică şi de public - "Omul pernă" al lui Radu Afrim (Teatrul din Brăila).

De remarcat secţiunea "(In)Vizibili la Buzău" dedicată marilor regizor români contemporani şi desfăşurată cu sprijinul Bibliotecii judeţene "V. Voiculescu". În vizor sunt: Vlad Mugur, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu, Tompa Gabor şi Cristian Munteanu.
Festivalul are şi rol de "educator", pentru că găzduieşte şi de această dată ediţia a V-a a Festivalulului judeţean al elevilor "Cu teatru la... cap".

Licee, colegii şi grupuri şcolare prezintă timp de trei zile în concurs spectacole realizate de elevi, astăzi urmând să se anunţe câştigătorii. Sunt încercări teatrale, unele dintre ele reuşite, cu accente pe interpretare sau pe concepţia regizorală.

×
Subiecte în articol: teatru