x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Doamna Tamara: forţă şi determinare!

Doamna Tamara: forţă şi determinare!

de Dana Andronie    |    18 Mar 2011   •   18:50
Doamna Tamara: forţă şi determinare!

156991-tamara-si-ioana.jpgNicu Alifantis şi-a prezentat cea mai nouă compilaţie de CD-uri – „NICU ALIFANTIS & ZAN – „QUIDECENNIAL” – la lansarea unicului magazin de bune maniere culturale din Braşov. Printre invitaţi s-a numărat şi doamna Tamara Buciuceanu Botez. Chiar dacă marea doamnă a teatrului românesc nu a stat mult în oraşul de la Poalele Tâmpei, le-a transmis câteva cuvinte braşovenilor, care ani la rând au aplaudat-o la scenă deschisă. Le-a urat linişte, bucurie, toleranţă şi înţelegere.

 „A avea un prieten este mai vital decât a avea un înger.” De vorbele lui Nichita Stănescu mi-a adus aminte de curând Ioana Bogdan. Indiferent cât de ocupaţi am fi cu problemele cotidiene, nu trebuie să ne neglijăm prietenii. Ne putem trezi într-o zi că i-am pierdut şi vom avea ce regreta! Cu acest gând m-am rupt, pentru 24 de ore, de  treburile mele şi am acceptat invitaţia dragei mele prietene Ioana Bogdan de a merge împreună cu ea şi cu doamna Tamara Buciuceanu la Braşov, la inaugurarea unui magazin de bune maniere culturale. Ce frumos sună! „Magazin de bune maniere culturale”! Ne-am îmbarcat într-un minibus şi am pornit la drum. „Oraşul maşinilor, domne!”, spunea doamna Tamara când tocmai lăsam în urma noastră Capitala.

Nici nu ne-am început bine călătoria, că ne-am şi oprit în coloană. Accident. Am văzut că alţi şoferi încearcă să găsească un drum ocolitor. Ne-am conformat şi noi, am semnalizat dreapta, am luat-o pe nişte străduţe şi am ieşit direct acolo unde avusese loc accidentul. Se efectuau măsurătorile. Ne-am oprit. Doamna Tamara îi spune şoferului să lase geamul în jos. Un poliţist o vede şi imediat o recunoaşte. „Sărut mâna, doamnă! Ne scuzaţi. Durează doar un minuţel.” Şi un minuţel a durat! Ni s-a permis să plecăm repede, pentru a nu întârzia la Braşov, unde doamna Tamara avea de susţinut un minispectacol. „Gata! Mi-am făcut datoria!”, a spus zâmbind marea actriţă, aşezându-se înapoi confortabil pe locul său. Apoi a început să-mi povestească ce s-a întâmplat acum ceva vreme, când mergea în turnee cu Valentin Silvestru. Se pusese rămăşag că ea poate opri şi un camion! Şi chiar a putut! S-a pus în mijlocul străzii şi şoferul unui camion, care transporta carne, a oprit! Atât de fericit a fost şoferul că însăşi doamna Tamara Buciuceanu l-a oprit, încât i-a dăruit o pulpă de vită. Nu ştia cum să-şi mai manifeste aprecierea faţă de marea actriţă. Un gest nobil al unui om muncitor! Alte vremuri, alţi oameni. În acest deceniu nu prea mai ştim cum să ne respectăm valorile. În schimb, punem mare preţ pe pseudovalori şi mai rar mergem la teatru, stăm şi ne uităm la „Iubire şi onoare” sau la „Tânăr şi neliniştit”.  

N-am realizat când am ajuns în Braşov. Doamna Tamara m-a fermecat cu amintirile sale. Mă uitam la ea şi nu-mi venea a crede că de curând s-au împlinit 60 de ani de când joacă pe scenă. Iar în luna august (pe 10, mai exact) va face 82 de ani. Mi-am adus aminte de ceea ce spunea Maica Tereza: „Nu uita niciodată că pielea se încreţeşte, părul încărunţeşte, iar zilele se transformă în ani... dar ce e mai important se conservă; forţa şi determinarea ta nu au vârstă. Spiritul tău este cel care îndepărtează pânzele de păianjen. Dincolo de orice punct de sosire e unul de plecare. Dincolo de orice reuşită e o altă încercare. Cât timp trăieşti, simte-te viu. Dacă ţi-e dor de ce făceai înainte, fă-o din nou. Nu te pierde printre fotografii îngălbenite de timp... mergi mai departe atunci când toţi se aşteaptă să renunţi. Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine. Fă astfel ca în loc de milă să impui respect. Când nu mai poţi să alergi, ia-o la trap. Când nu poţi nici asta, ia-o la pas. Când nu poţi să mergi, ia bastonul. Însă nu te opri niciodată”. Doamna Tamara a oferit autografe la Magazinul Classique, de pe Strada Republicii nr. 6, a susţinut un moment vesel care ne-a bucurat şi ne-a fericit pe noi, toţi cei prezenţi la lansarea magazinului de bune maniere culturale. Tamara Buciuceanu nu se va opri niciodată. Ştie că dincolo de orice reuşită se află o nouă încercare. Ea e pregătită. Şi noi trebuie să fim pregătiţi! Să o apreciem, să o respectăm, să venim la teatru să o vedem ce frumos trăieşte pe scenă, să o aplaudăm. Să o iubim.

Vă mulţumesc, doamna Tamara Buciuceanu, pentru tăria pe care mi-aţi dat-o în acea zi pe care am petrecut-o împreună, pentru că m-aţi lăsat să mă înfrupt din amintirile dumneavoastră. Impuneţi respect! Vă iubesc spiritul tânăr şi sănătos. M-aţi molipsit, o voi lua la trap...

 

De 50 de ori Mamouret!
Joi, 10 martie, Tamara Buciuceanu Bo­tez a jucat pentru a 50-a oară Ma­mouret la Teatrul Bulandra. Am primit bilet de voie chiar din partea actriţei. Îi sunt recunoscătoare pentru acest dar. A fost minunată în Mamouret! „Comedia? Te arde, te consumă, te stoarce, te în­toarce pe dos”, spunea doamna Ta­ma­ra cu câteva decenii în urmă. Dacă Doam­na Lucia Sturdza Bulandra, care de altfel a şi tradus piesa lui Jean Sarment, susţinea că Mamouret e prea bătrână pentre ea. Şi avea atunci 84 de ani! Tamara o joacă, la aproape 82 de ani, atât de bine pe Mamouret (perso­naj care tocmai îşi aniversează centenarul)!


„Este incontestabil doamna legendară a comediei româneşti, un vulcan căruia nimeni nu i se poate opune”, consideră regizorul Dinu Cernescu. Deşi această piesă se joacă de aproape patru ani, cu greu se găsesc bilete. Oamenii stau la coadă, să o vadă pe Tamara în Mamouret! După ce o văd, o aplaudă minute în şir. Iar marea actriţă este fermecată de acest fenomen. Cum oamenii nu se mai satură să-i ofere, la schimb pentru dăruirea sa, mii de mulţumiri?! „Sunt foarte bucuroasă şi mă gândesc că nu am trăit degeaba! Unii spun că popularitatea mea este extraordinară. Mă văd oamenii pe stradă şi zic: «Să trăiţi încă mulţi ani ca să ne descreţiţi frunţile!», mărturisea odinioară doamna Tamara. Categoric, nu a trăit degeaba! Iar noi, publicul, suntem norocoşi că avem o asemenea actriţă. Aşadar, să ne bucurăm de ea, să mergem la teatru!

 

- Colecţia Nicu Alifantis „Quindecenial” conţine albumele „Voiaj”, „Nichita”, „Neuitatele femei” şi „Şah-mat”. Classique va găzdui, periodic, evenimente la care sunt in­vitaţi să participe personalităţi ale vieţii publice, oa­meni de cultură şi artă, care vor lua parte la întâlniri cu publicul, la seri de poezie românească, miniconcerte cu mari vedete, proiecţii de filme, sesiuni de autografe.

×