x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Doliu în lumea teatrului. Un cunoscut critic s-a stins din viață

Doliu în lumea teatrului. Un cunoscut critic s-a stins din viață

de Redacția Jurnalul    |    21 Ian 2023   •   15:12
Doliu în lumea teatrului. Un cunoscut critic s-a stins din viață
Sursa foto: Hepta

Cunoscutul critic de teatru George Banu s-a stins din viață, la vârsta de 79 de ani.

Vestea a fost anunțată pe Facebook de directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, Constantin Chiriac.

"Dragii mei, domnul George Banu a plecat la Cel Senin! Cale albă şi lumină, prieten drag! Nu pot vorbi mai mult!", a scris acesta.

„Profesorul George Banu a plecat la Cer! Dumnezeu sa îl odihnească! A fost un Om deosebit. A participat la mai multe evenimente în Muzeul Național Brukenthal și a scris mai multe texte introductive la albumele pe care le-am scris. Chiar în acest an la Editura Muzeului Naţional Brukenthal vă apare în luna februarie albumul Călătorie în lumea stampelor Meiji ce se bucură de un text din partea profesorului George Banu de la Universitatea Sorbona din Paris. Anul trecut a participat la 3 evenimente în Muzeul Național Brukenthal. Am avut multe dialoguri cu domnia sa și am fost deosebit de onorat să îi fiu alături, să vorbesc și să punem la cale diferite evenimente. Aveam planificată împreună cu George Șerban o plimbare pe Sena în acest an cu George Banu. Maestre te vom purta întotdeauna în gând și în tot ceea ce facem! Îți mulțumesc! Este una din cele mai triste vești pe care le-am primit! Drum lin spre stele și spre marea scenă a Cerului!”, a transmis și Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

George Banu s-a născut la 22 iunie 1943, în Buzău și locuia la Paris din 1973. 
A absolvit secţia de Teatrologie-Filmologie din IATC ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti, fiind coleg cu regizorul Andrei Şerban. A debutat în revista ''Secolul 20''. A obținut doctoratul în 1972. A scris antologia ''Arta Teatrului''. împreună cu Michaela Tonitza-Iordache.

A primit de trei ori premiu pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa: ''Bertolt Brecht ou le petit contre le grand'' (1981), ''Le theatre, sorties de secours'' (1989), ''Le rouge et l'or'' (1989).
A fost preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1994-2001), director al Academiei Experimentale de Teatru (1991-2000), profesor la Universitatea Sorbona din Paris şi la Universitatea Louvain la Neuve din Belgia.

A fost membru UNITER şi membru de onoare din străinătate al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române.

×
Subiecte în articol: george banu teatru