x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Elektra la Festivalul Internațional de Teatru Oradea (FITO)!

Elektra la Festivalul Internațional de Teatru Oradea (FITO)!

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Iun 2024   •   00:40
Elektra la Festivalul Internațional de Teatru Oradea (FITO)!

Spectacolul Elektra, regia Botond Nagy, se joacă sâmbătă, 8 iunie, ora 19.00, în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO), eveniment organizat de Teatrul Regina Maria în perioada 1-9 iunie.

Elektra a fost nominalizată la premiile UNITER 2024 pentru Cea mai bună regie și Cel mai bun lighting design.

Spectacolul bazat pe tragedia lui Sofocle este la a treia apariție într-un festival, după ce s-a bucurat de succes la Romanian Creative Week Iași și la Festivalul Internațional de Teatru Noua Comedie (Nová komedie) de la Praga.

Festivalul de Teatru Scurt este o manifestare culturală unică în peisajul teatral românesc, cu o longevitate greu de egalat, prima ediție având loc în anul 1976. Până în anul 2013, când a fost creată macrostructura FITO, a funcționat ca un festival de sine stătător. Din 2013 a devenit secțiunea principală a Festivalului Internațional de Teatru Oradea și are caracter competitiv. Anul acesta festivalul va avea trei mari secțiuni: secțiunea concurs – Festivalul de Teatru Scurt, secțiunea Off-concurs și secțiunea Outdoor, care cuprind spectacole valoroase, invitate atât de la teatre importante din România, cât și din străinătate. Spectacolul Elektra va fi prezentat în secțiunea competitivă a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.

„Tot ce are mai bun Elektra vine din întâlnirea dintre imaginația ultra-poetică a regizorului, spațiul de joc delimitat de pereții de piele pulsatili, moi, vibranți, vorbind despre viață și livrând adesea moarte (scenografia: Dragoș Buhagiar) și traseele vizuale & tușele auditive hipnotic - acaparatoare (light design: tot Botond Nagy; muzică originală & sound design: Claudiu Urse). Acolo, în acele scene inundate de lumini stranii și contextualizate de sunete inexplicabile, rostirea actorilor e justă și gesturile lor desenează tablouri memorabile. scria Mihai Brezeanu despre Elektra.

La realizarea spectacolului au contribuit: Dragoș Buhagiar (scenografia), Ágnes Kali (dramaturgia), Claudiu Urse (muzica originală și sound design). Light design-ul este semnat de Botond Nagy.

Personajul principal, Electra, este interpretat de Csilla Albert, distribuţia fiind întregită de actorii: Enikő Györgyjakab, Lóránd Váta, Tamás Kiss, Róbert Kardos M. și Eszter Román.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×