x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Exilaţii", pe scena Naţionalului bucureştean

"Exilaţii", pe scena Naţionalului bucureştean

de Maria Sârbu    |    10 Feb 2010   •   00:00
"Exilaţii", pe scena Naţionalului bucureştean

Teatrului Naţional din Sofia va prezenta pe data de 2 martie, la Sala Mare a TNB, spectacolul "Exilaţii" după Ivan Vazov, în regia lui Alexandr Morfov.



Este o producţie deosebită, realizată de un regizor cu renume după nuvela unui scriitor supranumit patriarhul literaturii bulgare. Spectacolul a fost montat în 2004, pentru a marca centenarul Teatrului Naţional din Sofia, care, de altfel, poartă numele scriitorului Ivan Vazov. Impresionat de acest text, Alexandr Morfov a regizat în 2009 şi un film.

"Exilaţii" (foto) prezintă viaţa unor refugiaţi care au ajuns din Bulgaria în România, având scopul de a pregăti şi declanşa o revoluţie care ar elibera poporul lor de sub jugul otoman. Nuvela a fost scrisă în 1884, iar Ivan Vazov a trăit, o perioadă, în România. Chiar dacă la bază stă anul 1870, când la Brăila - marginea Imperiului otoman - câţiva refugiaţi bulgari pun la cale într-un birt revoluţia, fără bani, dar plini de entuziasm, fără arme, dar dornici de a fi liberi din nou, regizorul prezintă o poveste contemporană.

Folosind această legendă din secolul al XIX-lea, Morfov face un comentariu dureros cu privire la viaţa Bulgariei de astăzi, la viaţa oamenilor simpli, despre care spune că ei sunt, de fapt, după natura lor, buni. Dar se schimbă sub presiunea vremurilor. Totuşi, regizorul redă absurdul vieţii, goana după un câştig uşor şi lipsa bucuriei de a trăi ziua de astăzi. Dacă e să dăm crezare criticilor, acest spectacol al lui Alexandr Morfov este excepţional.

×
Subiecte în articol: teatru