"Familia Tót”, în binom, de Ziua Mondială a Teatrului
Doua variante total diferite ale aceluiasi text dramatic, "Familia Tót' de István Örkeny, realizate de directorul de scena Victor Ioan Frunza, in romana si maghiara, vor fi reprezentate impreuna la 27 martie, de Ziua Mondiala a Teatrului. Spectacolul in limba romana a vazut lumina rampei luna trecuta la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Balcescu' din Bucuresti, iar cel in limba maghiara in aceasta luna, la Teatrul din Miercurea-Ciuc, acolo unde si sunt programate, intru sarbatorirea artei scenice.
De la ora 17:00, se va juca la Sala Mare a Teatrului "Csíki Játékszín" din acest oras al judetului Harghita varianta in maghiara, iar de la ora 19:00, la Sala Studio, spectacolul in limba romana, care urmeaza sa fie prezentat si a doua zi, dupa cum a spus pentru Jurnalul National Adriana Grand, autoarea scenografiei la cele doua productii scenice. Si-a anuntat prezenta la acest eveniment sotia autorului Örkény István, de la nasterea caruia se implinesc in 2012 o suta de ani.
"Familia Tót' e un text absurd, dar infatisat publicului foarte realist, in varianta bucuresteana. Creatorul spectacolului a lasat sa se vada aspectul caraghios, cu rezultat comic, dar trage un semnal de alarma: nebunia poate transforma lumea din jur; nebunul care ajunge sa conduca induce frica, iar personalitatea morala ferma se poceste. Omul se supune, se schimba, slujeste dictatorul.
Actiunea are loc intr-o mica localitate, in care Postasul hotaraste de unul singur "soarta' fiecarei scrisori venite pe o adresa sau alta. Incurca ravasele intentionat, pe unele le rupe. O parte dintr-o scrisoare ajunge la destinatar - "Familia Tót', compusa din capul familiei (pompier in sat), sotia sa, fiica si fiul – dar acesta nu apare in realitate (e pe front). De la fiu e scrisoarea, care ii instiinteaza pe ai sai ca un domn maior va veni pentru cateva zile la ei acasa, caci are nevoie de liniste. Si vine maiorul... Si e asteptat nu numai de familia Tót, ci de tot satul... Si nebunia lui destrama linistea, calmul...
De admirat echipa spectacolului. Frunza ii aduce impreuna pe scena de la "Nicolae Balcescu' pe George Costin, Sorin Miron, Alexandru Ion, Nicoleta Hancu si Adrian Nicolae. De retinut neaparat aceste nume! De vazut neaparat jocul acestor actori, care nu-ti patrund in casa prin intermediul televizorului, manifestandu-se intr-o telenovela sau in vreo emisiune tv care sa te agreseze cu vocabular ieftin, fara sens. Ei sunt actori pe scena, joaca firesc, cu patima, cu drag pentru ceea ce au ales sa faca, cu drag de teatru. E o gasca frumoasa ce creste frumos sub ochii publicului si sub atenta grija a unui impatimit parinte al scenei.

Ştiri din .ro
A fost ziua lui Eminescu. Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2021

Magdalena Popa Buluc în dialog cu George Banu: „Covid-ul afectează nu doar plămânii, ci și… spiritul”

Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul „Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Eveniment online de excepție dedicat Zilei Culturii Naționale
România văzută de Eminescu. Despre școală, biserică, parlament, cultură, armată, fiscalitate, judecători, imigranți, americanism

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Televiziunea Română prin numeroase programe speciale ce vor fi transmise pe toate posturile sale

Începe Spectacolul!

TNB, între Bilanţ de pandemie şi perspective pentru un an mai bun

Program online de filme românești pe TIFF Unlimited, de Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Române
Sibiu – prima destinație din itinerariul expoziției ”Eroii care au făcut Istorie”

De Ziua Culturii Naționale, Teatrelli sărbătorește arta imaginii pe scena lumii, într-o ediție specială dedicată scenografiei în seria „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”
Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Televiziunea Română

ZIUA CULTURII NAȚIONALE. Mirel Taloș: „Creativitatea românească ne menține pe harta lumii în orice timpuri“

De Ziua Culturii Naționale - maraton de spectacole lectură, la Teatrul Național Târgu-Mureș
