x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Festivalul de la Sibiu întruneşte comunităţi.

Festivalul de la Sibiu întruneşte comunităţi.

de Maria Sârbu    |    31 Mai 2011   •   21:00
Festivalul de la Sibiu întruneşte comunităţi.

Tema actualei editii a Festiva­lu­lui International de Teatru de la Sibiu, 'Comunitati', prilejuieste intalnirea multor grupuri de artisti din intreaga lume, care au preocupari comune, prezentand aici variate creatii ale artelor spectaco­lului. Se in­ca­drea­za perfect in tema propusa si con­fe­rin­tele speciale, dialogurile intre uni­versitari, scrii­tori, artisti.

Ieri, bunaoara, a suscitat interes dialogul a doi oa­me­ni de teatru, pro­fesori-colegi la Sorbona din Paris, dramaturgul si regizorul Richard De­mar­cy si teatrologul George Ba­nu, pe care ii leaga o prie­te­nie de cateva decenii. Punctul de pornire al discutiei a fost teatrul 'naiv' in lumea de azi, cei doi universitari scotand in evidenta caracteristici ale cuvantului naiv. In opinia lor, 'naiv' in teatru este o notiune 'ce merita sa fie comentata'. Teoria despre 'naiv' a fost exemplificata cu 'estetica' lui Peter Brook 'plasata pe naiv' sau cu experiente ale 'Naïf Théatre' din Franta, compania infiintata de Demarcy, prezenta in acest an la Festivalul de la Sibiu. 'Naivul in sensul nobil pe care il aparam noi este intre lume si proiectia mintala, intre concret si gandire', afirma George Banu. Richard Demarcy a demonstrat 'naivul' prin creatia sa teatrala 'Visul unei nopti de vara', dupa Shakespeare, un spectacol pentru 'toate tipurile de pu­blic', care combina influente culturale din opt tari ale lumii.

In sustinerea temei 'Comunitati', cu referire la comunitatea oamenilor de litere si a artistilor, s-a inscris ieri si lansarea romanului 'Moartea unui dansator de tango' de Stelian Tanase. Autorul, prezent la lansarea cartii sale, spunea ca acest nou roman este un elogiu adus Bucurestiului pestrit, actiunea fiind plasata in anii ’40.

×
Subiecte în articol: teatru