x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Gala Tânărului Actor e la al 14-lea HOP

Gala Tânărului Actor e la al 14-lea HOP

de Maria Sârbu    |    01 Sep 2011   •   21:00
Gala Tânărului Actor e la al 14-lea HOP

La Mangalia a inceput miercuri cea de-a XIV-a editie, intitulata HOP, a Galei Tanarului Actor. Lume multa in prima zi, venita sa vada recitalurile si spectacolele selectate pentru concurs. Tine parca si timpul din aceasta perioada, cand vara se ingana cu toamna, cu acesti interpreti de teatru, care se confrunta timp de patru zile. Daca ziua oricine aflat in Mangalia este ispitit de soare si de apa marii, pe inserate este atras de teatru, care se joaca la Casa de Cultura. Unii, simpli spectatori, sunt uimiti de aceasta arta. Altii, specialisti in domeniu, au venit ca observatori atenti ai fenomenului teatral, interesati de viitorul acestei arte in Romania.

Apoi mai e si juriul, care are menirea sa analizeze si sa hotarasca, la final, cine sunt cei mai buni. E un juriu format din buni cunoscatori ai artei teatrale, caci fac parte din domeniu: actorii Virginia Mirea si Marius Manole, regizorul Radu Afrim, coregraful Florin Fieroiu si criticul Sorin Crisan. Ei vor hotari cine va primi: Marele Premiu al Galei HOP – Premiul 'Stefan Iordache', instituit si sustinut prin grija regretatei Michaela Tonitza-Iordache; Premiul pentru cel mai bun actor; Premiul pentru cea mai buna actrita; Premiul pentru cel mai bun spectacol si Premiul special al Juriul – Premiul 'Sica Alexandrescu'. In cadrul Galei se vor acorda alte doua distinctii: Premiul 'Timica' (Asociatia Master Class) si Premiul Yorick, acordat pentru 'a fi sau a nu fi altfel pe scena' (e parafrazat Hamlet).

In acest an au intrat in competitie 20 de recitaluri (sectiunea Indivi­dual) si patru spectacole (sectiunea Grup). Un recital – one man/woman show – are pana la 15 minute, iar un spectacol de la Grup nu depaseste 45 de minute si distributia nu are mai mult de zece persoane. Au fost inscrisi doar absolventi ai Facultatii de Teatru, promotiile 2007-2011. Exista si proba impusa celor de la Individual. Astfel, fiecare interpret este obligat, in limita a cinci minute, sa prezinte un text ales din primele cinci capitole ale romanului 'Cartea de la Metopolis' – intaiul volum din ciclul 'Cartea milionarului' de Stefan Banulescu.

O constatare: In acest an, la sectiunea Individual sunt foarte putini baieti. Din 20 de concurenti, 16 sunt fete.

In prima seara, atat la Individual, cat si la Grup, au fost in scena doar actrite. Au aparut, fiecare cu recitalul sau, Andreea-Maria Sovan, Claudia Suliman, Adriana Raluca Bordeanu, Diana Croitoru si Andreea Moustache. Fiecare a avut ceva bun. Ceva, putin, dar nu tot. Cele mai multe aplauze din partea publicului avizat le-a meritat Diana Croitoru, absol­venta a Facultatii de Arte (Universitatea 'Spiru Haret').

Spectacolul de la Grup din prima seara, 'Fetele grase castiga intotdeauna' de Madeline George, a avut in distributie, desigur, tot actrite: Lavinia Pop-Coman, Alexandra Craciun, Alexandra-Elena Gogan si Eliza Pauna. Chiar daca nu poate fi inca intr-o ierarhie, pentru ca celelalte trei montari ale sectiunii au fost programate in a doua si a treia seara, nefiind vazute atunci cand s-a scris acest articol, de remarcat ca acum cativa ani, la HOP, un grup de tinere actrite aproape ca au stralucit intr-un spectacol cu acelasi titlu. E un fel de comparatie.

Gala tine pana sambata, inclusiv. In afara de competitie, in primele trei zile, actorii participa la atelierul 'Alteritate', sustinut de Florin Fieroiu. In ultima zi, dupa decernarea premiilor, va fi prezentat spectacolul invitat 'Cerere in casatorie' de Cehov, regia Mircea Cornisteanu, cu Cerasela Iosifescu, Silviu Biris si Ion Arcudeanu.

×
Subiecte în articol: teatru