x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La TNB, “Piesă pentru frate şi soră”

La TNB, “Piesă pentru frate şi soră”

de Maria Sârbu    |    18 Dec 2014   •   20:13
La TNB, “Piesă pentru frate şi soră”
Sursa foto: Florin Ghioca
Ultima reprezentaţie din acest an are loc pe 21 decembrie, la Sala Mică, de la ora 20:00
La Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti se va juca duminică, 21 decembrie, spectacolul “Piesă pentru frate şi soră” de Tennessee Williams, în regia lui Iris Spiridon. Montarea face parte din proiectul de succes “9G”, derulat de TNB, care include alte patru producţii: “DISTOPIE.shakespeare.REMIX” (un spectacol conceput de Catinca Drăgănescu), “ActOrchestra” (teatru muzical care nu e musical), “Ziua în care nu se cumpără nimic” de Kim Atle Hansen (amândouă în regia lui Horia Suru). Potrivit Naţionalului bucureştean, textul “Piesă pentru frate şi soră” este “o poveste autobiografică, unde viaţa se întrepătrunde cu arta, iar spectatorul este invitat la un exerciţiu de imaginaţie”. Tennessee Williams, “autorul lumilor fragile şi al menajeriilor de sticlă, ni se destăinuie, ne mărturiseşte, ne şopteşte povestea lui şi a surorii lui”. Şi anume: “Voi nu o cunoaşteti pe Rose şi nu o veţi putea cunoaşte decât prin intermediul operei mele. De aceea o voi aşeza pentru voi în raftul de cărţi, sau pe scena teatrului”. Iar regizoarea Iris Spiridon “o scoate din raft şi o aduce pe scenă, într-o realitate de hârtie care imită viaţa până la identificarea cu iluzia ideală a unei cărţi”. Şi ea dezvăluie spectatorilor ceea ce conţine textul: “Dintre temele piesei regăsim claustrofobia, izolarea şi bolile mentale. Doi actori, Clare şi Felice, la fel ca şi personjele pe care le joacă, nu reuşesc, oricât se străduiesc, să se elucideze pe ei înşişi şi să evadeze din starea lor mentală deteriorată. Spectatorii se confruntă la rândul lor (...) cu adevărurile întunecate a ceea ce înseamnă să fie oameni. O iluzie fără o iluzie, o piesă fără scenariu, o frântură de adevăr fără discernământ”.

Pentru cele două personaje au fost aleşi să joace Ioana Mărcoiu şi Istvan Teglas. Iris Spiridon a lucrat şi cu Cristina Milea (scenografia). Publicul este aşteptat duminică la Sala Mică de la ora 20:00.

“9G la TNB” este un program derulat prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava” şi se adresează tinerilor creatori de teatru. Programul 9G se desfăşoară la Sala Mică, spaţiu destinat exclusiv tinerilor artişti.

×