x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Liviu Ciulei este acum acasă

Liviu Ciulei este acum acasă

de Maria Sârbu    |    29 Noi 2011   •   21:00
Liviu Ciulei este acum acasă

Marele Liviu Ciulei, care a incetat din viata in urma cu 37 de zile la München, va fi omagiat astazi acasa, la Bucuresti. A fost incinerat in Germania, iar urna cu cenusa celui care a reformat arta teatrala, maestru al regiei si al scenografiei, este depusa de trei zile la Teatrul Bulandra, in foaierul Salii care ii si poarta numele (fosta Sala Izvor).

Astazi, de la ora 16:00, in acest loc vor veni actori, regizori, scenografi, arhitecti, critici, multi alti oameni care i-au fost apropiati inegalabilului artist. Se vor intalni pentru a vorbi despre Maestrul Ciulei. Vor urca pe scena Salii 'Liviu Ciulei'. Multi isi vor aminti intamplari din viata artistica a creatorului, pe scandura acestei scene, scena care i-a fost casa si familie, unde a iubit, unde a realizat insemnate spectacole, unde a cunoscut si a sustinut oameni, multi oameni. A condus acest teatru vreo zece ani. Desi il parasise – de fapt nu a parasit teatrul, ci a parasit Romania –, a revenit la el, caci aici era mereu asteptat si simtea acest lucru. Dupa 1990, a montat din nou. S-a reintalnit pe aceeasi scandura cu actori pe care ii cunostea, dar s-a intalnit si cu actori formati mai tarziu si care au tinut cont de 'scoala' maestrului Ciulei, transmisa de altii, adica de actorii sai.

Frumoasa a fost aceasta familie si frumusetea a fost ocrotita de cel care a stat in fruntea ei. Urmasii au datoria sa-i pastreze acum vie memoria. Sa aiba mereu la indemana invatamintele sale, invatamintele parintelui, ale pedagogului, ale omului de inalta spiritualitate – Liviu Ciulei.

×
Subiecte în articol: teatru