x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP a fost câștigat de actrița Ada Lupu

Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP a fost câștigat de actrița Ada Lupu

de Agerpres    |    13 Sep 2014   •   16:02
Premiul "Ștefan Iordache", Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP, a fost acordat vineri seară, în Gala de închidere, tinerei actrițe Ada Lupu din Botoșani, în vârstă de 23 de ani, absolventă în 2013 a Universității de Arte "George Enescu" din Iași, la clasa lect. univ. dr. Ciprian Huțanu.

Ada Lupu a prezentat, la secțiunea Individual, monologul "Nu e ceea ce pare" realizat de actriță după fotografia "Penitent Daughter" de Gregory Crewdson, iar la secțiunea Grup a fost prezentă în spectacolul "Feromonii" de Theo Herghelegiu, în regia lui Vlad Volf.

Tot ea a câștigat și Premiul Publicului la categoria Cea mai bună actriță, secțiunea Individual, primind, de asemenea, din partea gazdei evenimentului, și un sejur la Vox Maris Resort din Costinești.

"Sunt de acord cu alegerea juriului pentru că acești oameni aleși de juriu au respectat foarte clar tema, au muncit evident la ceea ce au făcut, toți au vrut să fie văzuți și au lucrat în detaliu ceea ce au făcut. Toți cei care au luat premii sunt niște actori speciali, atipici pentru ce are teatrul românesc la ora actuală. Cred că nu doar dintre premianți, ci și alții dintre concurenți vor avea de lucru imediat după finalul acestei gale", a afirmat regizorul Radu Afrim, pentru AGERPRES, la finalul evenimentului.

El a spus că față de ediția precedentă au existat diferențe mai mari între concurenții de top și cei care au prezentat momente mai slabe, dar își dorește un singur lucru: "ca directorii de teatru care sunt în sală, producătorii de film, regizorii, ș.a.m.d., să facă într-adevăr ceva bine pentru acești oameni, să nu-i ignore, să nu le întoarcă spatele, să le ofere contracte (...). Mă interesează ce se va întâmpla cu acești oameni".

Premiul se acorda în memoria marelui artist Ștefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediții ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment și al susținerii tinerilor la început de carieră. Începând din 2012, organizatorii Galei au decis ca Premiul "Ștefan Iordache" să devină Marele Premiu al Galei. Acesta a fost acordat, începând cu ediția 2009, pentru cel mai bun actor la secțiunea Individual.

Premiul "Cornel Todea" pentru cea mai bună trupă de actori de la secțiunea Grup a fost acordat spectacolului "Paravan — două spectacole" scenariul și regia Matei Lucaci Grunberg, cu Iulia Ciochină, Andrei Cătălin, Irina Antonie, Octavian Costin, Mădălina Craiu și Ștefan Huluba. Spectacolul a câștigat și Premiul Publicului, la aceeași categorie.

Premiul pentru cea mai bună actriță, secțiunea Individual, a fost acordat tinerei Ana-Maria Bercu, în vârstă de 27 de ani, din Chișinău, absolventă în 2013 a UNATC la clasa prof. univ. dr. Gelu Colceag. Actrița a interpretat rolul Ninei Zarecinaia în "Pescărușul" de Cehov și la proba obligatorie a întruchipat-o pe Ella Fitzgerald. Nominalizați pentru premiul de cea mai bună actriță au mai fost tinerele actrițe Ada Lupu și Reka Szasz.

Distincția pentru cel mai bun actor, secțiunea Individual, i-a fost acordată actorului Andrei Ciopec, de 28 de ani, din Botoșani, absolvent în 2014 a UNATC la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu. Tânărul a primit distincția pentru rolul Dorel din propria sa compoziție, precum și pentru întruchiparea lui Nicolae Furdui Iancu. Nominalizări au mai primit Alexandru Apostol și Ștefan Huluba.

Premiul Sică Alexandrescu, premiul special al juriului, i-a fost acordat lui Alexandru Apostol, în vârstă de 22 de ani, din Iași, absolvent ÎN 2014 a UNATC, la clasa prof. univ. dr. Florin Zamfirescu. Tânărul actor a primit premiul pentru rolul Andrei Prozorov în "Trei surori" de Cehov și întruchiparea lui Iggy Pop.

Premiul Publicului a fost acordat, la categoria Cel mai bun actor, lui Ioan Alexandru Savu, în vârstă de 24 de ani, din Turda, absolvent în 2013 a Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, la clasa lect. univ. dr. Anca Bradu. Tânărul a prezentat, la secțiunea Grup, rolul Blaze în "Ce a zis vrabia" de Danny Mitarotondo, regia colectivă, și la întruchipat, la proba obligatorie, pe Robert Downey Jr. în "Tropic Thunder".

Premiul pentru prestanță și rostire scenică oferit de actrița Dorina Lazăr a fost acordat actorului Octavian Costin, în vârstă de 23 de ani, din Botoșani, absolvent în 2013 a UNATC, clasa prof. univ. dr. Adrian Titieni. Distincția i-a fost acordată pentru rolul din spectacolul "Paravan — două telefoane" și întruchiparea lui Slava Polunin la proba obligatorie.

Regizorul Tudor Giurgiu, unul dintre membrii juriului Galei HOP, a anunțat că, începând cu ediția din acest an, unul dintre concurenți va fi ales să intre în proiectul "10 pentru film" prin care zece tineri talentați sunt prezentați producătorilor în cadrul fiecărei ediții a TIFF. Actrița aleasă în acest an a fost Reka Szasz, absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Bucureștenii vor avea ocazia să-i cunoască pe o parte dintre premianți chiar în cadrul Festivalului Național de Teatru, așa cum a anunțat la finalul Galei criticul de teatru Marina Constantinescu, directorul FNT.

Juriul ediției din acest an a galei i-a avut în componență pe regizorii Gianina Cărbunariu și Tudor Giurgiu, pe actorii George Mihăiță și Ana Ularu și pe dansatoarea și coregrafa Ioana Marchidan.

A XVII-a ediții a Galei Tânărului Actor, al cărei director artistic este regizorul Radu Afrim, s-a desfășurat în perioada 9-12 septembrie la Vox Maris Grand Resort din Costinești, Gala Tânărului Actor — HOP este un program permanent al UNITER, singular în peisajul festivalier autohton, și are ca scop promovarea și lansarea tinerilor absolvenți din învățământul superior artistic de stat și particular.

Evenimentul este organizat de UNITER și Vox Maris Grand Resort Costinești, iar coorganizator este Ministerul Culturii. 

×