x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru O celebră balerină din Rusia a plecat în Olanda după ce a condamnat războiul din Ucraina

O celebră balerină din Rusia a plecat în Olanda după ce a condamnat războiul din Ucraina

de Giulia Anghel    |    17 Mar 2022   •   11:25
O celebră balerină din Rusia a plecat în Olanda după ce a condamnat războiul din Ucraina
Sursa foto: Olga Smirnova/hepta

O prim-balerină a Teatrului Bolșoi din Moscova, care a denunțat recent invadarea Ucrainei de către Rusia, părăsește țara pentru a se alătura Baletului Național Olandez.

„Sunt împotriva acestui război cu fiecare fibră a sufletului meu. Nu m-am gândit niciodată că mi-ar fi rușine de Rusia, am fost întotdeauna mândru de rușii talentați, de realizările noastre culturale și spoprtive. Dar acum simt că s-a trasat o linie care separă înainte de după. Doare că oamenii mor, că oamenii își pierd casele sau sunt forțați să le abandoneze. Și cine ar fi crezut acum câteva săptămâni că toate acestea se vor întâmpla? Poate că nu suntem în epicentrul conflictului militar, dar nu putem rămâne indiferenți la această catastrofă globală”, a spus Olga Smirnova, scrie bbc.com.

Baletul Național Olandez a confirmat că balerina de 30 de ani este imediat angajată. Regizorul Ted Brandsen a descris-o drept o „dansatoare excepțională”.

„Este un privilegiu să danseze cu compania noastră în Țările de Jos, chiar dacă circumstanțele care au determinat această venire a ei sunt incredibil de triste. Cu toate acestea, suntem încântați să avem un dansator de un asemenea nivel să ni se alăture la Dutch National Ballet.”

Smirnova are un bunic ucrainean și se consideră „un sfert ucraineană”.

„Într-o lume modernă și iluminată, mă aștept ca societățile civilizate să rezolve problemele politice doar prin negocieri pașnice", a scris aceasta pe rețelele de socializare. 

Compania a transmis că Smirnova va fi întâmpinată „cu brațele deschise”. Primul rol al său va fi în clasicul balet Raymonda, care va avea premiera pe 3 aprilie, la Amsterdam.

Declarațiile balerinei le-au urmat pe cele ale coregrafului și fostului dansator Alexei Ratmansky, în vârstă de 53 de ani, care a crescut în Ucraina.  „Putin trebuie să oprească acest război imediat”.

Ratmansky a fost director artistic al Baletului Bolșoi timp de 4 ani, până în 2008, și a anulat o premieră luna trecută, când Rusia a invadat Ucraina.

De asemenea, el a postat mesaje împotriva războiului de la alte personalități importante ale baletului rus. Printre aceștia se află Vladimir Shklyarov, 37 de ani, dansator principal la Baletul Mariinsky și invitat la Baletul Regal. Potrivit unui mesaj postat de pe contul de Facebook al lui Ratmansky, Shklyarov a spus: „Sunt împotriva războiului din Ucraina, sunt pentru oameni, pentru cerul pașnic de deasupra capetelor voastre”. Și Diana Vishneva, 45 de ani, fostă dansatoare principală la Baletul Mariinsky și solist la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, a declarat: „Ne exprimăm opoziția față de război și orice acțiune violentă. Mâhnirea, regretul, cuvintele de sprijin și simpatie ne umplu inimile”.

×
Subiecte în articol: olga smirnova