x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Olari Elts şi Baiba Skride: muzicieni consacraţi din Ţările Baltice pe scena Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti

Olari Elts şi Baiba Skride: muzicieni consacraţi din Ţările Baltice pe scena Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Dec 2022   •   19:21

În serile de joi, 15 decembrie şi vineri, 16 decembrie 2022, la ora 19, Orchestra Filarmonicii "George Enescu" prezintă, pe scena Ateneului Român, un concert ce îl va avea la pupitru pe dirijorul estonian Olari Elts, cunoscut atât pentru interpretarea repertoriului de largă circulaţie, cât mai ales pentru interesul pe care îl acordă muzicii din Nordul Europei. Ca solistă va evolua violonista letonă Baiba Skride, câştigătoare a Concursului "Regina Elisabeta" de la Bruxelles, apreciată pretutindeni pentru prospeţimea şi sensibilitatea artei sale.

Programul propune pentru început Archaic Jam, lucrare compusă în 2017 de către norvegianul Oyvind Torvund, care îşi caracterizează muzica astfel: "Preocuparea mea principală este aceea de a păstra o abordare deschisă în ceea ce priveşte elementele constitutive ale unei lucrări muzicale şi de a încerca să le combin în diverse moduri şi la niveluri diferite. Mă interesează contrastele, juxtapunerile şi perspectivele total opuse, întrucât cred că se petrec multe primprejurul şi dincolo de cadrul muzical obişnuit, iar multe forţe nedezvăluite se cer explorate". În continuare, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski este una dintre cele mai iubite partituri din literatura concertantă pentru vioară, expresie a lirismului tipic ceaikovskian. După pauză, Simfonia nr. 3 de Johannes Brahms completează traseul muzical cu această piesă-apogeu a simfonismului romantic, totodată un punct de reper pentru deplina consacrare a simfonistului Brahms.

 

Ateneul Român

Joi, 15 decembrie 2022, ora 19

Vineri, 16 decembrie 2022, ora 19

Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu

Dirijor OLARI ELTS

Solistă BAIBA SKRIDE

 

Program

Oyvind Torvund - Archaic Jam

Piotr Ilici Ceaikovski - Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 35

Johannes Brahms - Simfonia nr. 3, în fa major, op. 90

 

×