x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Open call - workshop Sergiu Matis la Teatrelli

Open call - workshop Sergiu Matis la Teatrelli

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Apr 2023   •   06:00
Open call - workshop Sergiu Matis la Teatrelli

Pe 14 mai, între orele 12.00 – 16.00, Sergiu Matis va susține la Teatrelli (Piața Lahovari nr. 7) un workshop dedicat performerilor cu aptitudini de mișcare și / sau cu experiență în zona dansului contemporan.

Participarea la workshop este gratuită. Fiind un număr limitat de 12 locuri, selecția participanților se va realiza pe baza unui open call.

Cei interesați să participe sunt rugați să trimită până pe 2 mai 2023 (inclusiv), la adresa de mail teatrelli@creart.ro, următoarele documente:

Un CV

O filmare de maxim 2 minute cu un moment de mișcare (improvizație sau coregrafie prestabilită / un fragment dintr-un spectacol) – filmarea trebuie transmisă sub forma unui link Youtube sau Vimeo

Partipanții selectați vor fi anunțați în data de 5 mai 2023.

Pe parcursul workshop-ului voi împărtăși câteva dintre instrumentele de dans ale unei practici pe care am dezvoltat-o încă din 2013: Visible Thinking Body (VTB) - o metodă de a naviga și de a gândi corpul în mișcare. Cum putem transpune gândirea în mișcare și cum poate ea deveni dans? Cu o atenție sporită la impuls, plecând de la nemișcare și observând ritmul interior (groove-ul interior), procesul începe cu descoperirea a ceea ce declanșează mișcările, apoi cu recunoașterea motivației personale de a le susține și de a le ghida spre o dinamică creativă. Ce ne mai mișcă astăzi, cum rămânem neclintiți în fața furtunilor viitoare, pentru ce luptăm și când ar trebui să fim mai blânzi și mai deschiși?  Aceste întrebări reflectă rolul dansului în zilele noastre, de-a lungul și în cadrul continuumului natură-cultură-tehnologie. – Sergiu Matis

Workshop-ul este organizat de Goethe-Institut și creart/Teatrelli, în contextul prezentării la București, în data de 13 mai, a performance-ului „Extinction Room (Hopeless.)”, creat de Sergiu Matis.

 

Sergiu Matis este coregraf român, născut în Cluj-Napoca. A studiat dansul la Liceul de Coregrafie din Cluj, urmând apoi cursurile Academiei de Dans din Mannheim, în calitate de bursier al Fundației de dans Birgit Keil (Tanzstiftung Birgit Keil).

Din 2008, locuiește și lucrează în Berlin, unde creează propriile spectacole: Keep It Real (2013), Explicit Content (2015), Neverendings (2017), Hopeless. (2019), Extinction Room (Hopeless.) (2019), UNREST (2021), DRANG (2022), Blazing Worlds (2023).

A colaborat cu Colette Sadler-Stammer Productions, Yossi Berg, Oded Graf, Philip Bergmann, Daniel Kok și Jeeae Lim și a lucrat, de asemenea, cu Sasha Waltz & Guests în cadrul mai multor producții (Dialoge: Neues Museum - 2009, MAXXI - 2009, Kolkata - 2013; Continu - 2010; Métamorphoses - 2011; Matsukaze -2011; Carmen, program educațional - 2012; Sacre - 2013).

În 2014, a absolvit masteratul în Solo/Dance/Authorship la Centrul Inter-Universitar pentru Dans (HZT) din cadrul Universității de Arte din Berlin (UdK). A obținut grantul „Life Long Burning” și o bursă din partea Studienstiftung des deutschen Volkes (Fundația Universitară Națională Germană).

În calitate de coregraf, a colaborat la realizarea mai multor producții de teatru împreună cu regizori precum: Jonas Knecht (Academia de Artă Dramatică Ernst Busch Berlin, Teatrul Maxim Gorki din Berlin,  Sophiensaele Berlin, Rote Fabrik Zürich, Teatrul Chur, Teatrul Aachen), Kay Dietrich (FEZ Berlin), Thomas Sutter (Atze Musiktheater Berlin).

A susținut numeroase ateliere și cursuri în cadrul mai multor instituții de dans și nu numai din întreaga lume: Tanzfabrik (Berlin), HZT / UdK (Berlin), eXplore - Bucharest Dance Festival, programul educațional "Carmen" realizat de Berliner Philharmoniker și Sasha Waltz & Guests, Seoul International Dance Competition, Facultatea de Arte a Universității Nihon (Tokyo), Miyako Kato Dance Centre (Tokyo).

 

×
Subiecte în articol: Teatrelli Sergiu Matis