x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Perpetua legendă urbană de care avem nevoie : Jack, între dragoste și nebunie

Perpetua legendă urbană de care avem nevoie : Jack, între dragoste și nebunie

20 Sep 2022   •   15:42
Perpetua legendă urbană de care avem nevoie : Jack, între dragoste și nebunie

Sâmbătă, 01 octombrie și duminică 02 octombrie, de la ora 19:00, scena Teatrului Național de Operetă şi Musical “Ion Dacian” va prezenta premiera spectacolului ” Jack, între dragoste și nebunie”.

De-a lungul timpului, natura umană a cultivat o infinită apetență pentru legendele urbane. Asemenea miturilor antice, legendele urbane alimentează într-un mod constant imaginația oamenilor, tocmai pentru a justifica și pentru a explica atitudini legate de modul de viață, educația copiilor, alegerile culinare, vestimentare sau profesionale. Monstrul verde din Pennsylvania, ființe supranaturale, găuri negre, zone crepusculare, Triunghiul Bermudelor, Bloody Mary, cadavrul din saltea, legenda dobermanului, femeia cu gura tăiată, autostopistul misterios, motocicliștii fără lumini, sataniștii, crocodilii din canalele New York-ului, răpirile de către extratereștri, conspirațiile politice, metroul alternativ din Moscova, viața de după moarte a lui Hitler, Elvis Presley, Michael Jackson sau Tupac Shakur, evreii care nu au mers la lucru pe 11 septembrie 2001, locuri fantastice sau bântuite, animale mitice și ocultism sunt doar câteva dintre legendele urbane care capătă viață tocmai din dorința oamenilor de a crea un suprarealism care ne dezvăluie omnipotența visului în jocul dezinteresat al gândirii.

          Scris în maniera unui musical postmodern, Jack, între dragoste și nebunie supune atenției o serie de procedee clasice, apelând la bogăția mijloacelor de expresie specifică acestui gen de spectacol, tocmai pentru a oferi publicului o gamă variată de impresii dramatice născute la granița dintre clasic și contemporan.

Povestea lui Jack Spintecătorul transpusă și regândită, într-o manieră originală, devine un pretext plauzibil pentru o lucrare muzicală de tip crossover în care procedee specifice muzicii rock se transfigurează cu ajutorul tehnicii belcanto într-o lucrare care tranșează istoria lui Jack ca pe o destăinuire profund personală a autorului.

Legendele urbane au devenit atât de credibile, tocmai pentru că ele construiesc și fundamentează viziunea colectivă asupra lumii. Ele vin să aducă răspunsuri la întrebări, dar și multe explicații născute tocmai din apetența omenirii pentru fantastic.

Jack, între dragoste și nebunie este un musical în două acte, semnat Diego Mecchi, după romanul „Jack, între nebunie și dragoste: conflictele unui criminal în serie”, bazat pe povestea renumitului criminal în serie, Jack Spintecătorul.

O istorie inedită, dar și o posibilă versiune a faimoasei istorii care a zguduit Anglia victoriană, sunt elementele pe care se construiește musicalul. Istoria lui Jack Spintecătorul și motivele crimelor sale au făcut obiectul unei infinte pleiade de legende urbane britanice.

Având la bază numeroasele variații ale istoriei lui Jack, musicalul încearcă formularea unei noi posibile, dar și plauzibile explicații a evenimentelor.  Autorul face apel la o serie de justificări freudiene transpunând în limbajul genului muzical frământările unei minți alienate. Conflictul este potențat și de o istorie de iubire și numeroase intrigi, totul culminând cu scene de nebunie și adevărat tumult psihotic.

Andrei Munteanu, regizorul spectacolului:

Spectacolul este pentru mine, personal, o provocare profesională. Istoria lui Jack Spintecatorul a stârnit multe controverse de-a lungul timpului și a fost sursă de inspirație pentru multă lume, motiv pentru care materialul este incitant pentru tot colectivul artistic implicat.

 Istoria criminalului londonez la teatrul de operetă îmbracă forma unui musical cu accente de thriller, destul de solicitant pentru interpreți și inedit pentru repertoriul teatrului. Acest lucru cu siguranță reprezintă o provocare, dar și o miză artistică importantă.

Am încercat împreună cu artiștii teatrului să fac un spectacol despre puterea distrugătoare a bolii, dar și despre forța tămăduitoare a dragostei. Alternanța între violență și tandrețe este o caracteristică definitorie a acestui personaj, așa cum a fost conceput de autorul muzicii și al libretului Diego Mecchi, și un vector al spectacolului.

Împreună cu scenograful Vladimir Turturica și coregraful Damiano Bisozzi am lucrat intens, sper ca rezultatele să fie la înălțimea așteptărilor spectatorilor.

Regia artistică: Andrei Munteanu

Conducerea muzicală: Alexandru Ilie/ Constantin Grigore, Dirijorul corului: Aurel Muraru, Scenografia: Vladimir Turturica, Coregrafia: Damiano Bisozzi, Asistent coregrafie: Levente Szasz, Muzica și libretul: Diego Mecchi, Orchestrația: Gaspare Bartelloni, Aranjamentul muzical: Matteo Teani și Howl Jordan, Traducerea și adaptarea: Cezar Helmis, Consultant lingvistic: Dr. Cristina Deutsch.

Distribuție: Jack / George: George Vîrban / Florin Budnaru, Mary: Gabriela Daha / Mediana Vlad, Johnny: Anton Zidaru / Adrian Nour, Wolf: Florin Ganea / Cătălin Petrescu, Jane: Daniela Bucșan / Miruna Dascălu, Conder: Mihai Urzicana / Daniel Găină, Daniel: Andrei Pleșca / Dumitru Filip.

Distribuție cor:

Carmen Anghel, Carmen Angheloiu, Cristina Georgescu, Corina Plopeanu, Aurelia Tudor, Cristina Popa, Cristina Cojocaru, Ana Maria Moldoveanu, Irina Onea, Ana-Maria Racu, Ioana Băiaşiu,  George Matei, Marius Meragiu, Răzvan Rusu, Alin Țintea, Arnold Mack, Alexandru Onea, Mihăiță Radu, Alexandru Vasile, Alois Doboș, Bogdan Ardeleanu.

Distribuție balet:

Gabriela Pojoreanu, Camelia Ghiță, Oana Vâlceanu, Luminița Florescu, Eugenia Stoian, Andreea Bârzescu, Sabina Ioniță, Maria Rogojan, Alexandra Borîia, Marina Stanciu, Andrei Ciobanu, Mircea Crăciun, Ștefan Băloi, Vlad Țențu, Marian Chirazi, Daniel Dobre

Vă invităm pe 1 și 2 Octombrie 2022, de la ora 19:00 la cele două reprezentații ale spectacolului ”Jack, între dragoste și nebunie”, un spectacol despre perpetua legendă urbană de care avem nevoie.

Informații despre stagiunea 2022-2023, cât și calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” le puteți afla de pe site-ul oficial: https://www.opereta.ro/, de pe pagina de Instagram opereta.ro sau de pe pagina de Facebook a teatrului: https://www.facebook.com/OperetaIonDacian. Biletele pot fi achiziționate atât on-line, de pe site-urile www.opereta.ro și www.ticketstore.ro, cât și de la casa de bilete aflată în incinta teatrului din Bulevardul Octavian Goga, nr.1, sector 3.

 

 

 

 

 

 

×