x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premiaţi în Festivalul Shakespeare

Premiaţi în Festivalul Shakespeare

de Maria Sârbu    |    27 Apr 2010   •   00:00
Premiaţi în Festivalul Shakespeare

Regizorul Silviu Purcărete este deţinător al Premiului Internaţional Shakespeare, acordat în deschiderea Festivalului Shakespeare la Craiova. Distincţia, care a fost instituită la ediţia precedentă (2008) a acestei manifestări teatrale, constă într-un trofeu realizat de scenograful Dragoş Buhagiar, iar sponsorul premiului este Banca Comercială Română.

Alegerea câştigătorului acestui premiu a fost făcută de un juriu prezidat de criticul George Banu, profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle - Paris. Purcărete nu a putut fi prezent la eveniment, dar asta nu i-a împiedicat pe cei implicaţi, atât George Banu, cât şi Emil Boroghină, directorul Festivalului Shakespeare, să motiveze acordarea acestui premiu creatorului care a montat piese ale marelui dramaturg elisabetan pe multe scene: el a marcat totodată o epocă de aur pentru Teatrul Naţional din Craiova, care a cutreierat meridianele lumii cu spectacole marca Purcărete.

În cadrul aceleiaşi manifestări, s-au anunţat luni (a patra zi de Festival) şi alte distincţii, de data aceasta Premiile Criticii, acordate de Biroul secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT). Unele s-au anunţat, dar vor fi înmânate cu altă ocazie, pentru că premianţii au lipsit din varii motive: Radu Beligan - Opera Omnia şi regizorul Alexandru Tocilescu - Premiu pentru realizările sale remarcabile în anul 2009. Şi-au primit totuşi Premiul "Marile speranţe" autorii proiectului "20/20" al Studioului Yorick din Târgu-Mureş şi ai proiectului "Ofensiva generozităţii" al unui grup de studenţi, masteranzi şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale". Reprezentanţii celor două echipe au venit la Craiova, manifestându-şi bucuria pentru aprecierea venită din partea criticilor.

Programul Festivalului Internaţional Shakespeare, dedicat la această a VII-a ediţie piesei "Hamlet", se desfăşoară la Craiova şi Bucureşti între 23 aprilie (ziua naşterii şi a morţii Marelui Will) şi 9 mai. Este o manifestare cu foarte multe evenimente, la care participă trupe din lume cu spectacole "Hamlet", prestigioşi artişti, dar şi specialişti în domeniul teatrului: istorici şi critici, cercetători ai operei shakespeariene, traducători. Radu Beligan, preşedinte de onoare al Festivalului, caracterizează această ediţie drept "o lecţie de artă şi de viaţă pe care, cu o pasiune şi o trudă inimaginabilă, ni le oferă astăzi Emil Borogină (fondator şi director al Festivalului - n.r.)".

După prezentarea la Craiova a creaţiilor scenice cu textul "Hamlet", semnate de Oskaras Korşunovas (Lituania), Monica Pecikiewicz (Polonia), a proiecţiilor cu spectacolul lui Robert Wilson (producţie Change Performing Arts, Milano) şi cu cel al japonezilor de la Ryutopia Noh Teatre Shakespeare din Niigata, marţi seara va fi vizionat spectacolul înregistrat al Teatrului "Bouffes du Nord" din Paris, regizat de Peter Brook. Miercuri, publicul craiovean va putea vedea un spectacol "Hamlet", realizat la Academia de Teatru din Shanghai (China), în regia americanului Richard Schechner, profesor de arta actorului la New York. Joi, în Portul Cultural Cetate, polonezul Piotr Kondrat, din Varşovia, va susţine în aer liber, pe malul Dunării, recitalul "Hamlet". Vineri, vor sta "faţă în faţă" doi Hamleţi - actorii Michael Pennington şi Ion Caramitru, interpreţi ai lui Hamlet în spectacolele de la Royal Shakespeare Company şi Teatrul Bulandra.

Cei doi au intrat într-un top realizat în Marea Britanie cu cei mai buni 20 de actori care l-au interpretat memorabil pe Prinţul Danemarcei. Moderatorul acestei întâlniri-spectacol va fi criticul şi realizatorul tv Marina Constantinescu.

Momentul de referinţă de până acum în festival a fost prezenţa celebrului Robert Wilson. Merită să repetăm ce a spus George Banu despre venirea lui Wilson în Bănie şi anume că e un lucru cu totul excepţional, pentru că este un artist foarte solicitat în lume. Faptul că a acceptat invitaţia, este o victorie a Festivalului Shakespeare. Robert Wilson a vorbit despre arta teatrului, despre creaţia sa, despre colaborarea cu Berliner Ensemble şi despre lucrul pe opera lui Beckett. A fost o lecţie foarte necesară studenţilor, tinerilor actori şi regizori şi interesantă totodată pentru toţi care au venit să-l vadă şi să-l asculte.

Două zile a ţinut la Craiova sesiunea de shakespearologie "Mari spectacole Hamlet", organizată de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru. În alte două zile, s-a desfăşurat seminarul "Hamlet - în traducere şi spectacol". Printre participanţi s-au aflat teatrologi şi cercetători ai operei lui Shakespeare din întreaga lume.

În cadrul Festivalului, va fi lansat, miercuri, volumul "Shakespeare, lumea-i un teatru" (Editura Nemira), antologie concepută şi comentată de George Banu (traducerea - Ileana Littera şi Ioana Ieronim). Cartea a apărut anul trecut la prestigioasa editură franceză Gallimard şi la scurt timp a fost publicată în România.

Aşa cum susţine George Banu, antologia reprezintă "ansamblul metaforelor şi al referirilor la teatru care împânzesc opera marelui dramaturg elisabetan", invitându-ne la o călătorie - nici strict cronologică şi nici utopic exhaustivă - prin universul shakespearian. Ni se oferă prilejul de a exersa fie tipul de lectură selectivă, fie examinarea amănunţită, analitică, a două opere capitale - "Hamlet" şi "Visul unei nopţi de vară". Totodată, antologia lui Banu se plasează la răspântia "dintre lume şi scenă, din convingerea fermă că practica teatrală hrăneşte neîncetat gândirea despre teatru".

×
Subiecte în articol: teatru