x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „Rebecca” aşteaptă publicul la Teatrul de Operetă

„Rebecca” aşteaptă publicul la Teatrul de Operetă

de Maria Sârbu    |    03 Mai 2011   •   19:21
„Rebecca” aşteaptă publicul la Teatrul de Operetă

Un alt musical de rezonanţă mondială intră în repertoriul Teatrului Naţional de Ope­retă „Ion Dacian”: „Re­be­cca”, cu premiera la 7 mai. Credem că, alegând acest titlu, conducerea instituţiei şi-a pro­pus re­editarea succesului în­registrat cu fe­no­menalul spec­tacol „Ro­meo şi Julieta”, montat acum doi ani de Miklós Gábor Kerényi. Noua creaţie muzicală ar avea toate „in­gre­dientele” pentru a fi aici un succes: este opera creată de Sylvester Levay (muzica) şi Michael Kunze (libretul) – laureaţi ai Premiului Grammy, ei fiind şi autorii musica­lu­rilor „Mozart!”, „Elisabeth”, „Ma­rie Antoinette”. Cu atât mai mult cu cât Sylvester Levay a fost prezent la Bu­cu­reşti atunci când s-au selectat principalii interpreţi ai spec­tacolului. „Rebecca”, în regia lui Attila Béres, producţie realizată în cola­bo­rare cu Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta, este titlul dat de roma­nul scriitoarei engleze Daphne du Maurie, libretul având la bază chiar această scriere, omonimă, ecranizată în 1940 de Afred Hitchcock.

De remarcat faptul că premiera în România a musicalului are loc (după cum anunţă Teatrul Na­ţio­nal de Operetă) înainte de premiera americană, programată pe Broadway în a doua jumătate a acestui an. Premiera absolută cu „Rebecca” a fost la Viena, la Raimund Theater, în septembrie 2006, iar succesul nu s-a lăsat aşteptat. „Re­becca” a ajuns apoi pe sce­nele din Japonia şi Finlanda, în diverse variante regizorale. Şi englezii au în­ce­put repetiţiile, la Londra.

Acum un an, acest musical s-a montat şi în ţara de ori­gine a lui Sylvester Le­vay, în Ungaria, pe sce­na Teatrului Naţional de Ope­­re­tă şi Musical din Bu­da­pesta, unde principal re­gi­zor este Attila Béres. A avut faimă.

Attila Béres este autorul unor spectacole cu mare priză la public, printre care „Baroneasa Lili”, „Dansul nupţial”, „Viaţa pariziană”, „Vă­duva veselă”. În echipa de realizatori ai musicalului „Rebecca” de la Bu­cureşti, el i-a ales pe con­ce­tă­ţenii săi: Balázs Horesnyi (decor), Rita Velich (costume), Ákos Ti­hanyi (coregrafie). Distribuţia este for­mată din artişti din România: Alexandra Crăescu/Adriana Vlad, Florin Budnaru/Victor Bucur, Georgiana Mototolea/Adina Sima, Că­tălin Petrescu, Andras Demeter/Nicolae Lupu, Matei Chio­a­riu/Vlad Robu, Bianca Io­nes­cu/Anca Ţurcaşiu, Mirela Boureanu-Vaida, Valentino Tiron ş.a. Participă Baletul, Corul şi Orchestra Teatrului Naţional de Operetă. Dirijori – Tamás Bolba (Ungaria) şi Ciprian Teodoraşcu. Producător delegat general este George Călin.

A doua reprezentaţie cu „Rebecca” va avea loc la 8 mai.

×
Subiecte în articol: teatru