x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „teatROmania”, la Roma

„teatROmania”, la Roma

de Maria Sârbu    |    13 Sep 2011   •   21:00
„teatROmania”, la Roma

O noua editie a evenimentului 'teatROmania_emersioni sceniche' incepe maine in capitala Italiei, la Accademia di Romania din Roma, fiind selectate trei productii teatrale romanesti si una italiana. Directorul artistic al acestui festival, desfasurat intre 15 si 18 septembrie, Letteria Giuffrè Pagano, afirma ca 'teatROmania' are ca scop stimularea dialogului italo-roman 'in jurul scenei considerate loc privilegiat de cautare, de verificare si de impartasire: o posibilitate de intalnire intre companii teatrale, artisti si public, intalnire ce va permite aprofundarea reciproca prin promovarea unui program cultural promitator'.

Deci, evenimentul este gandit pe termen lung. Si nu este vorba despre a gazdui 'pur si simplu un festival dedicat teatrului strain sau din Est, ci, mai ales, despre a aduce pe aceeasi scena companii si artisti provenind din traditii teatrale diferite, capabile sa ofere publicului fermenti culturali de calitate, relevanti in cadrul unui dialog critic cu lumea contemporana'.

Festivalul a fost initiat anul trecut de asociatiile culturale Telluris Associati din Toscana si FIRI (Forumul Intelectualilor Romani din Italia) cu sediul la Roma si de Accademia di Romania (coorganizator si gazda). Atentia principala se acorda dramaturgiei contemporane. Sunt cuprinse in program spectacolele: 'Amalia respira adanc', regia Firuta Apetrei (Teatrul din Bacau); 'Hess', regia Gavril Cadariu (Teatrul 'Ariel' din Tg. Mures), ambele texte apartinand Alinei Nelega; 'Bufonul regelui', realizat de Radu Botar (foto) dupa texte de Shakespeare si Victor Eftimiu, si 'Sorescu la repetitii' dupa piesa 'Iona' de Marin Sorescu, regia Thomas Otto Zinzi.

Ca eveniment adiacent, va avea loc in prima zi de festival in Sala de expozitii a Accademia di Romania vernisajul expozitiei 'Spatiul scenic', cu fotografii apartinand finalistilor Premiului italian 'Hystrio – Occhi di scena 2011'. In una dintre seri, dramaturgul Alina Ne­lega va dialoga cu publicul. Fiecare din cele trei spectacole romanesti se va juca de doua ori, iar 'Sorescu...' de patru ori. In ultima zi a festiva­lului este programata si re­pre­zentarea montarii 'Omul pubela show # 1', realizata pe texte de Matei Visniec cu actori italieni.

×
Subiecte în articol: teatru