x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru TNB oferă "Dineu cu proşti"

TNB oferă "Dineu cu proşti"

29 Oct 2010   •   00:00
TNB oferă "Dineu cu proşti"

Teatrul Naţional din Bucureşti prezintă sâmbătă un nou spectacol, aşteptat de public din momentul în care s-a anunţat proiectul: "Dineu cu proşti" de Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru, cu Horaţiu Mălăele în rolul principal. Cea de-a doua reprezentaţie va avea loc duminică.



Comedia cunoscutului autor francez, tradusă în româneşte "Dineu cu proşti", este aceeaşi care a stat la baza filmului "La cină cu un gogoman". Spectacolul se joacă la Sala Mare. Distribuţia include, alături de Mălăele, alte nume importante ale teatrului românesc: Şerban Ionescu, Medeea Marinescu, Costina Ciuciulică, Alexandru Georgescu, Alexandru Bindea, Dorin Andone şi Tomi Cristin. Scenografia spectacolului este semnată de Florilena Popescu Fărcăşanu.

Potrivit TNB, piesa lui Veber, care tratează savuros, într-o cheie comică, tema larg răspândită a prostiei, pleacă de la ideea năstruşnică a unui dineu organizat într-un grup de prieteni intelectuali, snobi şi sarcastici, dineu ai căror invitaţi candidează, fără s-o ştie, la titlul de "prost perfect". La finalul unui astfel de dineu amânat şi al unui festin comic desfăşurat cu tot tacâmul, autorul ne serveşte, spre desert, o lecţie de viaţă tratată cu rafinament şi subtilitate franţuzească: cine este, de fapt, prostul?...

Subiectul, transpus cinematografic chiar de autorul său (La cină cu un gogoman), a produs un succes fulminant în 1999, când, din şase nominalizări la prestigioasele Premii César a fost răsplătit cu trei distincţii, pentru: cel mai bun scenariu, cel mai bun actor în rol principal (Jacques Villeret în rolul FranÎois Pignon) şi cel mai bun actor în rol secundar, la care s-a adăugat un formidabil succes de public: peste nouă milioane de spectatori numai în Franţa.

TNB invită, astfel, la distracţie, ca să uităm de griji; să ne amuzăm.

A treia reprezentaţie va avea loc în data de 14 noiembrie, ora 20:00, după încheierea Festivalului Naţional de Teatru şi după turneul TNB la Sofia cu spectacolul "Eduard al III-lea".

×
Subiecte în articol: teatru