x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Trei parale, la Teatrul Nottara!

Trei parale, la Teatrul Nottara!

de Dana Andronie    |    06 Mai 2012   •   15:09
Trei parale, la Teatrul Nottara!

Patru tineri oraseni (care impreuna poarta numele de Trei parale), pasionati de muzicile vechi specifice spatiului romanesc, au lansat, in 2008, "Bazar. Cantari din veacul al XIX-lea". Dupa aproape patru ani, Trei parale "recidiveaza", cu volumul II al Bazarului. Discul este editat de Fundatia Alexandru Tzigara-Samurcas, specializata in publicarea de muzici traditionale.

Concertul de lansare va avea loc joi, 10 mai, la Teatrul Nottara, incepand cu ora 19:00. Principalul responsabil de conceptia formatiei este Florin Iordan (cobza, saz, fluiere), etnomuzicolog la Muzeul Taranului Roman. Ii stau alaturi Daniel Pop (voce, fluiere, percutie), Beatrice Iordan (cobza, voce) si Dinu Petrescu (percutie).

Alaturi de cei patru membri ai formatiei, in seara lansarii va fi pe scena teatrului si violonistul Mihai Balabas. Concertul va fi (asa cum este si discul ce se lanseaza) o reconstituire a muzicii care s-a cantat la curtile boierilor din Moldova si Muntenia, incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea si mergand pana la mijlocul veacului al XIX-lea. Aceasta muzica, situata la jumatatea drumului intre cultura inalta si cultura orala, este contemporana cu inceputurile poeziei romanesti prin lirica erotica a lui Conachi sau a fratilor Vacaresti. Se adauga si creatii ceva mai tarzii, dar care amintesc de aceasta lume puternic conectata la Spatiul Bizantin.

×
Subiecte în articol: teatru