x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru UN FASCINANT PROGRAM DE WEEKEND LA TNB

UN FASCINANT PROGRAM DE WEEKEND LA TNB

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Dec 2023   •   17:56
UN FASCINANT PROGRAM DE WEEKEND LA TNB

În acest weekend Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București ne regalează cu un program de calitate.

Vineri, 15 decembrie, Sala „Ion Caramitru” de la ora 19:00: Călătoria, un spectacol de Dan Puric, regie Dan Puric, decor și costume Doina Levintza. Durata : 2 ore fără pauză.

 

Există acel „ceva” în arta actorului și a omului de teatru complet, Dan Puric, care a cucerit nu doar publicul sofisticat, dar și pe cel novice cultural.

Există acel „ceva” în energia acestui artist original, al cărui talent scenic, dublat de un farmec intelectual, topește barierele sociale, etnice și de limbă.

Există, de fapt, un spirit genial, creator al unui limbaj universal, accesibil sufletului omenesc.

 

Asumat și adevărat, cu o conștiință artistică morală și națională, mereu atent la om și nevoile lui în vremurile pe care le traversăm, Puric ne propune o „Călătorie spre ceeea ce s-a pierdut: spre suflet, iubire și bucuria de a trăi”. Într-un concept unic, îmbinate magistral, stepul, pantomima, dansul și muzica oferă surprinzătoare dimensiuni comunicării expresiilor corpului în mișcare. Cu spectacolul lui Dan Puric, suntem mai aproape de valori și sentimente umane din ce în ce mai străine lumii de azi: demnitate, frumos, iubire, suflet, noblețe, artă, duioșie, candoare, umor, spirit, armonie, bucurie și curățenie sufletească.

Spectacol sub semnul recunoștinței – „Călătoria” este dedicat regretatei balerine și coregrafe Malou Iosif (1925 - 2023).

 

„Acest spectacol vă propune o „călătorie" spre inima omului, atât de părăsită astăzi, spre sufletul românesc neîntinat de vremuri, spre privilegiul de a iubi și de a râde! Cei care-și vor lua „bilet", vor avea șansa să se regăsească în ceea ce sunt și, mai ales, în ceea ce au nevoie sa fie! Vor fi „stații" în care vor putea cugeta asupra vieții, altele în care își vor aduce aminte de taina iubirii și multe altele în care vor redescoperi bucuria vieții!” Dan Puric

Sâmbătă, 16 decembrie, Sala Studio, de la ora 19.00: Gertrude de Radu F. Alexandru, regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, muzica originală Vasile Șirli. Durata: 1 oră și 45 minute fără pauză.

Rescrierea poveștii enigmaticului prinț danez, Hamlet, din perspectiva dramaturgului Radu F. Alexandru, spulberă multe dintre incertitudinile piesei Marelui Will conferind celebrelor personaje sensuri și valențe nebănuite. În Gertrude, Regina-mamă, purtătoarea vinii supreme, devine mintea diabolică din spatele unui scenariu despre adulter, minciună, crimă și putere. Cine este ucigașul Regelui? Merită el pedeapsa sau iertarea? Tatăl l-a ucis pe tată? ‒ sunt întrebări ce-și caută răspunsul într-o acțiune în care motivații suspecte se întrepătrund cu momentele de suspans ale unui thriller. Autorul nu se dezice de interogația shakespeariană înfățișându-ni-l pe tânărul Hamlet ‒ cu toate angoasele lui ‒ neobosit în căutarea adevărului.

 

Duminică, 17 decembrie, TNB, Sala Atelier, ora 19:00: Evadarea tăcută de Lena Constante, dramatizarea și regia Oana Pellea, scenografia Vladimir Turturica. Durata: 1 oră și 15 minute fără pauză.

O viață. O carte. O dramatizare...

 

„Nu poți printr-o dramatizare să joci viața unui Om! Mi se pare indecent. De aceea, spectacolul „Evadarea tăcută” mi-l doresc o mărturisire și nu un spectacol de teatru. Scopul meu nu este performanța actoricească, ci o experiență umană împărtășită cu dumneavoastră! Îmi doresc ca textul și experiența unui fenomen uman pe numele de Lena Constante să ajungă la spectatori.

Pentru mine este o datorie de onoare să fac cunoscută publicului această Lecție de viață: Cum poți evada din iadul trăit plonjând în raiul din tine!

Vă invit la o mărturisire.

Cea mai mare dezamăgire pentru mine ar fi: „ați jucat bine”.

Nu vreau să „joc”.

Nu vreau să fiu actriță în acest spectacol.

Vreau doar să vă împărtășesc cu smerenie experiența acestui excepțional Spirit. Atât.” Oana Pellea

 

 

Credit fotografii Florin Ghioca

 

 

 

×