x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Zâna trotuarelor" la Teatrul de Artă din Deva

"Zâna trotuarelor" la Teatrul de Artă din Deva

de Dionisie Radu    |    26 Oct 2011   •   09:33
"Zâna trotuarelor" la Teatrul de  Artă din Deva

Eroina acestei comedii este o prostituata frumoasa si inculta, care cunoaste un scriitor. Acesta ii va darui 'intr-o doara' o carte de-a sa, al carui personaj masculin Mihai, este proiectia ideala a barbatului ce intelege in profunditate sufletul feminin. Eroina piesei considera ca l-a intalnit in personaj pe barbatul care o va salva; se indragosteste de el si vine la autor si il roaga sa-i faca cunostinta cu el, pe deplin incredintata ca el exista in realitate, ca scriitorul i-a ascultat povestea vietii si nu a facut decat sa o noteze. Pentru ea, tot ce scrie in carti e 'sfant', adica strict adevarat. Scriitorul se joaca un timp cu ea, intretinandu-i iluzia, dupa care ii spune adevarul.

Neputand admite ca Mihai nu exista in realitate, ca e doar o 'minciuna' scriitoriceasca, ea pleaca deprimata si revoltata.

Piesa zana trotuarelor de Ioan Dragoi se poate inscrie pe o filiatie a teatrului pirandellian: capacitatea fictiunii de a prezenta viata la cotele ei cele mai intense si de a se confrunta pana la urma cu ea, intervenind si modificandu-i traiectul initial.

Eroina este o prostituata – frumoasa si inculta – care cunoaste un scriitor. Acesta ii va darui 'intr-o doara' o carte de-a sa, al carui personaj masculin Mihai, este proiectia ideala a barbatului ce intelege in profunditate sufletul feminin. Eroina piesei considera ca l-a intalnit in personaj pe barbatul care o va salva; se indragosteste de el si il roaga pe scriitor sa-i faca cunostinta cu el, pe deplin incredintata ca acesta exista in realitate, ca scriitorul i-a ascultat povestea vietii si nu a facut decat sa o noteze. Pentru ea, tot ce scrie in carti e 'sfant', adica strict adevarat. Autorul se joaca un timp cu ea, intretinandu-i iluzia, dupa care ii spune adevarul.

Neputand admite ca Mihai nu exista in realitate si ca s-a indragostit de o iluzie scriitoriceasca, ea pleaca deprimata si revoltata... Va reveni dupa un timp, atunci cand va intelege ca, din moment ce autorul a creat un personaj atat de 'frumos', adica barbatul ideal visat de ea, chiar el este asemeni personajului.

Piesa preponderent lirica, zana Trotuarelor e si un apel la responsabilitatea scriitorului fata de efectele scrisului sau.

In spectacolul de debut al actualei stagiuni a teatrului devean, regizorul Mihai Panaitescu opteaza pentru o versiune romantica a textului, estompand elementele sociale sau limbajul colorat al unor personaje. reuseste astfel un spectacol placut, ce atinge sensibilitatea unui public indelung frustrat indeosebi de comedie de calitate. Cele 12 randuri de aplauze ce au izbucnit spontan o dovedesc cu prisosinta. Ajuns la apogeul carierei sale actoricesti, actorul craiovean Eugen Titu contribuie din plin la reusita acestui demers artistic, iar tanara actrita Andreea Raica devine o surpriza placuta pentru spectatorii deveni, carora le era aproape necunoscuta. Ea compune o eroina plina de temperament, dar si de o feminitate speciala, ce evolueaza remarcabil spre sublim. In partiturile secundare, Roxana Olsanschi, Matei Sorop si Radu Pavel isi sustin cu aplomb sarcinile scenice, cu o nota in plus pentru ultimul, amuzant si inventiv in rolul Politistului.

Incet dar sigur, sub directia artistica a reputatului regizor Mc Ranin, Teatrul din Deva se impune prin calitate si exigenta.

×