x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale 14 președinți într-unul singur

14 președinți într-unul singur

de Ştefan Mitroi    |    27 Oct 2014   •   18:44

N-o să fie bine nicicum, oricine ar fi ales președinte! Ai lui Iohannis or să țipe în gura mare că de ce Ponta, dacă iese Ponta. Ai lui Ponta, că de ce Iohannis, dacă iese Iohannis. Ai lui Udrea, că de ce Tăriceanu, dacă iese Tăriceanu. Ai lui Tăriceanu, că de ce Macovei, dacă iese Macovei. Ai lui Vadim Tudor, că s-au furat iarăși alegerile, indiferent cine ar ieși. Ai lui Diaconescu, că s-a furat toată România și numai Diconeascu putea s-o dea înapoi, dacă era ales, dar n-a fost. Ai lui Funar, că și-au băgat din nou coada agenturili străine. Ai lui Meleșcanu, că și-au băgat coada agenturile noastre, dar nu în alegeri, ci în treaba agenturilor străine, așa că problemele care au au fost au avut alte cauze. Ai lui William Brânză, că în afară de el niciunul dintre ceilalți n-are vreo cauză.

Din toate aceste cauze, spre binele tuturor, dar mai cu seamă al democrației, eu cred c-ar mai fi, încă ar mai fi timp să schimbăm sistemul, în așa fel încât mandatul de președinte să fie împărțit la toți cei 14 candidați înscriși în competiție. Și vă spun și cum. Fiecare să ocupe fotoliul de la Cătroceni în funcție de procentele din sondaje. Să luăm exemplul lui Victor Ponta, despre care sondajele spun că va fi votat în primul tur de circa 40 la sută dintre alegători. Calculăm cât înseamnă 40 la sută din durata unui mandat și obținem fix 730 de zile. Lui Iohannis, ce are numai 30 la sută în sondaje, i se cuvin, păstrând proporția, 547 de zile. Elena Udrea cu 7 la sută are dreptul la 128 de zile. Și nopți, întrucât dumneaei îi place și noaptea la palat. Monica Macovei o urmează cu puțin peste o sută de zile. Tot așa, Tăriceanu și Diaconescu. Vadim Tudor prinde și el câteva săptămâni, ca și Kelemen Hunor, care n-o să prea aibă când să mute capitala țării la Târgu-Mureș, și nici țara în Ungaria. Chiar și Mirel Mircea Amariței, o dulceață de om, l-am văzut într-o seară la televizor și am râs mai ceva ca la Stan și Bran, chiar și dumnealui o să poată fi vreo jumătate de zi președinte. La o adică, bună și o jumătate de oră.

Sugerez ca ordinea intrării în funcție să fie dată de numărul ce-l are fiecare candidat pe buletinul de vot.
Ce spuneți, cum vi se pare?
14 președinți într-un singur mandat ! E formula, singura posibilă, ce dă satisfacție tuturor alegătorilor. Și aduce și economii la buget, nemaifiind nevoie să mergem la urne. Cu toate cheltuielie pe care le presupune acordarea a 14 locuințe de protocol viitorilor foști președinți. Doar au muncit pentru țară! Merită și ei un strop de recunoștință!

×