x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale 52, în balamucul MAI

52, în balamucul MAI

de Lucian Avramescu    |    26 Mar 2012   •   17:39

Domnul Berca, legitimat de presedinte drept succesor al ministrilor Blaga si Igas la Interne, a prezentat natiunii o informatie articulata lingvistic, dar balmajita in substanta ei. Ea poate starni nu doar nedumeriri, ci chiar urticarie de panica. Ministrul zice, utilizand noua sa vorbire, din gat, coborata cativa centimetri in gravitati, ca in urma verificarilor, 52 de politisti au fost depistati nebuni.

Ma rog, ministrul, care evita vorbirea populara, pe care eu mi-o ingadui, a pomenit de 'teste psihologice' la care respectivii au cam picat. Lucrurile nu-s deplin lamurite si nu se stie daca politistii cu probleme la cutiuta mai au drept la pistol cu gloante omoratoare, daca te mai pot opri pe sosea sa-ti puna poprire pe carnet, daca... Nimerindu-ma eu la o emisiune a Andreei Stroe, la Antena 3, am vrut sa-l intreb pe ministru, intrat in direct, prin mari sfortari ale producatorului, ce sa fac daca in drumul meu spre Sangeru ma someaza sa opresc un agent. Sunt in pericol? Daca se va nimeri unul din cei 52 care n-au iesit la lumina din hatisurile testului? Ministrul, grabit asa cum sunt mereu oamenii puterii, cand dialogheaza cu un cetatean concret, ei fiind mereu prinsi in treburi dedicate cetateanului abstract, n-a avut timp sa raspunda. Asa ca am plecat spre Prahova cu frica in san asa cum au privit tematori spre orice uniforma si alti concetateni, informati de Berca asupra existentei unor politisti suspecti de scranteala.

Aici a inceput o contrazicere in platou. Un lider sindical ne linisteste, spunand ca la zeci de mii de angajati ai Internelor, 52 se pierd in peisaj. Andreea intreaba daca actiunea verificarilor la tartacuta este urmarea macelului de la Perla sau este o chestiune curenta. Negasindu-se nimeni sa raspunda, am dezvoltat varianta mea. Testarile psihologice n-au inceput de la crimele din frizerie, ci de la aruncarea caschetelor in curtea Cotrocenilor. Cu acel prilej, politistii au lansat si cel mai popular distih din folclorul politic nou 'Iesi afara/ Javra ordinara!' De atunci, presedintele – gasind politia in ansamblu nevrednica de incredere – a renuntat la serviciile ei, considerandu-i intregi la cap doar pe sepepisti, carora li s-a incredintat. Tot de atunci se fac epurari masive la Interne, iar cei scoliti pentru meseria cu cascheta, au intrat de pe bancile scolii direct in somaj.

Au fost dati afara intai cei care au strigat la Cotroceni, apoi cei care au simpatizat cu ei si la urma cei care au prezentat scame de nemultumire prin contaminare de veston. Starea de balamuc de la Interne e intretinuta constant, adaugandu-se balamucurilor din educatie si sanatate si, fireste, balamucului care a devenit Romania intreaga sub reformatorul Basescu. Pe vremuri, ai de strigau impotriva comunismului erau internati la Poiana Mare. Salutand ideea testarii periodice a politistilor (de ce n-ar fi consultati la cap mai des guvernantii si presedintele?) raman cu indoiala ca aia 52 pot fi suspect de zdraveni. Daca sunt ultimii din lista celor cu 'Iesi afara...'.

×
Subiecte în articol: 52, în balamucul mai