x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Accidentul domnului Videanu

Accidentul domnului Videanu

de Lucian Avramescu    |    03 Apr 2012   •   11:13

Domnul Adriean Videanu, personaj cu tonaj ridicat in PDL, agabaritic nu atat prin functie cat mai ales prin greutatea gologanilor inghesuiti in buzunare, minimalizeaza dezertarea la dusman a colegului sau Frunzaverde. 'Un simplu accident', zice fostul ministru, mai mare candva peste economie, peste fabrici si minereuri.

Chipul sau, cioplit larg dintr-o sfecla rosie uriasa, isi prepara o mimica potrivita pentru a transfera privitorului siguranta. 'Un accident care se petrece curent in viata partidelor', adauga ctitorul bordurilor care pe cat de repede si de costisitor au delimitat drumurile, strazile si potecile patriei, pe atat de iute s-au resorbit, dovedindu-se de unica folosinta, ca prezervativele. Se petrece asta, zice relaxat Videanu, incercand sa ne strecoare si noua un xanax sub limba, in toata lumea buna a partidelor. Si la PNL si la PSD. Asa o fi. Numai ca la pedeleul lui, accidentele se tin, de la o vreme, lant.

Cum iese unul in peisaj, cum e urmat de alti 40. Cum se cere unul afara, cum pantecarita contamineaza clasa. 'Accidentul' pe care domnul Videanu il cocoloseste gogoloi, cum fac tancii care scapa la plastilina humei, la rau, devine, in situatia politica evocata, mare si risca sa fie promovat fenomen. Nu este, zice imparatul marmurei luate pe degeaba, 'un fenomen', intuind parca glosarile jurnalistilor care-i fac, pe toate Coastele de Azur ale planetei, oriunde s-ar retrage bietul om, la o partida de table, viata amara si zeama de cocos, salcie. Nu-i fenomen? E chiar fenomen, nea Marmorica!

Sa ne uitam prin preajma. Pana si pajistile erau date cu maclavais portocaliu, iarba crestea portocalie, clopotele din biserici si chiar tricolorul nu indrazneau sa cante sau sa se afiseze in vant fara nitel portocaliu. Ca in bancul acela cu movul, culoarea bagaboantelor. Femeia, iesita cu sotul la cumparaturi, vrea o rochie mov. Nu se poate, zice sotul, asta-i culoare de curva iar tu esti nevasta mea. Merg mai departe, la alt stand, si femeia se opreste sa cumpere o bluza. Tot mov.

Impotrivirea sotului ramane de piatra si de beton armat. Ia-mi ce vrei, zice pana la urma femeia, cumpara tu, alege tu, dar sa aiba si un pic de mov. Ei bine, domnule Videanu, cu portocaliul se petrece azi exact pe dos. Toti si-l trec la captuseala, il baga pe dedesubt sa nu se vada, iar muierile si-l dau jos si din broderia chilotilor. Fuga de portocaliu, cu carnet cu tot, se lateste alarmant si ia proportii. Portocaliul s-a dat jos de pe stalpi si, descojit de iarna de pe lemnul bancilor din parc, s-a trezit refacut verde. Un accident, ati zis? Bine, e un accident, dar unul in lant care se duce pana in ultimul catun, pe unde n-au trecut niciodata masini, dar a trecut sigur, lasand rani dureroase de saracie, portocaliul!

×