Trezita brusc de corul de aplauze si urale, hulita noastră Justiţie zâmbeşte timid si îşi întinde cutele rochiei. Pana sa se dezmeticească si sa înţeleagă ce a transformat-o din Cenuşăreasa in Primadona, năvălesc in încăpere "garanţii independentei Justiţiei."
Se împing care mai de care sa se admire in oglinda, sa îşi etaleze centura la karate, copiii sau maniera de a vorbi ca "de la bărbat la bărbat". Dau comunicate belicoase in care ameninţa ca oricine îndrăzneşte sa ii critice comite un "atac la independenta Justiţiei", sau narcisiste în care se lauda ca la ei "Comisia Europeana nu a constatat nici o problema" si ca "toate problemele sunt la celelalte puteri in stat";
Peste tot in lume, de la preşedintele Americii pana la funcţionarii de rând, oamenii sunt răspunzători pentru ceea ce fac si ceea ce zic. "Garanţii independentei Justiţiei" din România ameninţa sa nimicească pe oricine ar aduce atingere "prestigiului Justiţiei", fie ca aceea sunt "de-ai lor" sau de-ai "inamicului."
Daca un magistrat face declaraţii politice, ca procurorul de la Arad in Piaţa Universitarii, nu e un cap de lume. O sancţiune pe 3 luni cu reducerea salariului cu 15% e suficient si decizia se ia in doua luni, in martie 2012.
Daca insa, îndrăzneşte un judecător sa vorbească de un dosar greu in care nu doar Preşedinta unei Secţii a Curţii de Apel a fost "mana" care a schimbat completul, dar însuşi Colegiul de Conducere ia o poziţie de forţa si cere ca judecătorul neascultător sa "se retragă" sau sa-si tina gura, lucrurile devin cu mult mai grave.
Orice se justifica: inspectoarele citează greşit afirmaţiile făcute la Antena 1 si mai adaugă ca unei grefiere, judecătoarea i-a spus ca "nu are 7 ani de acasă" si ca "ce sunt mahalagismele astea?" astfel încât concluzionează ca "atitudinea doamnei judecător este incompatibila cu calitatea de magistrat."
Apoi, daca tonul a fost dat, grefierele toate trebuie sa vina sa declare ca nu mai vor sa intre in şedinţa cu doamna judecător, informaticienii ca nu mai doresc sa ii stabilească legătura la Intranet, unele doamne judecător ca, nici ele nu mai vor sa intre in şedinţa cu "oaia neagra."
Ca in spirala, grefierele încep cu replici obraznice despre pregătirea profesionala a doamnei judecător si despre viata ei privata, iar o când se aude ca "împricinatei" i-a murit mama încep presiuni si mai mari. "Prietene" judecătoare care vin sa ii şoptească ca se pregăteşte ce e mai rău, sau un amuzament general, la care participa si Preşedinta Curţii cinismul se împleteşte cu reacţii puerile.
"Nu urmăresc decât sa mi-o trag" e caracterizarea pe care i-o face oii negre o alta doamna judecător pe care nu o întâlnise niciodată. Dar autoarea caracterizării este "conducător de dezbateri" pe forumul judecătorilor si a văzut ea acolo ca inclusiv domnul Crist Danilet are replici maliţioase la adresa "protestatarei."
"Garanţii independentei" spun ca nu e treaba lor conexiunea la Intranet si cu cat aud lucruri mai grave cu atât ataca mai in forţa. Ai zis "mesaje obscene"? Vin imediat ei cu insinuări privind capacitatea psihica, aşa cum se mai întâmplase cu un an in urma când cu "dosarul acela greu". Pentru ca ei îşi permit orice. Chiar si insulte si remarci privitoare la viata privata a altui judecător. Daca insa aceleaşi lucruri i-ar viza pe ei, aceasta ar fi un « atac la independenta Justiţiei »
"Va atrag atenţia ca dezvăluirea mesajelor pe care le-aţi primit pe e-mail sau telefon este fapta penala. Este dezvăluirea secretului corespondentei" zice domnul Danilet, purtătorul de ameninţări al CSM.
Spre deosebire de domnul judecător, eu nu sunt specialista in Drept Penal si nici nu mă pot lauda ca am citit "un vagon de cărţi". Poate de aceea nu înţeleg cum se înscriu mesajele obscene in noţiunea de "corespondenta".
Si mai e ceva ce-mi scăpă. Oare de ce se simte domnul Danileţ dator sa ameninţe? Poate pentru ca are centura la karate...
Rămasa intr-un colt al camerei, Justiţia îsi aşează cutele rochiei si îşi mai potriveşte balanţa. Nu s-a gândit nimeni ca si ea s-ar putea admira în oglinda. Oricum e oarba.
Judecător Mihaela Lamîita Ciocea LL.M
Curtea de Apel Bucureşti
P.S. Acesta este un pamflet. Deşi faptele descrise sunt adevărate, nu despre judecători mi-am propus sa scriu sub titlul care îl parafrazează pe cel al lui Pascal de Sutter. În mod normal, cele de mai sus n-ar avea nici o legătura cu activitatea judecătorilor.
Citește pe Antena3.ro