x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adrian Mutu, victimă a familiei. a familiei Moggi!

Adrian Mutu, victimă a familiei. a familiei Moggi!

de Dan Dumitrescu    |    18 Aug 2008   •   00:00

PUNCTUL PE EI
Adrian Mutu se află la strîmtoare. Trage ponoasele unor derapaje pe care, în mod normal, trebuie să şi le asume cu responsabilitate. Cu aceeaşi responsabilitate asumată şi în momentul în care devenea făptaş. Adrian Mutu ar trebui să despăgubească clubul Chelsea cu vreo 17 milioane de euro.



PUNCTUL PE EI
Adrian Mutu se află la strîmtoare. Trage ponoasele unor derapaje pe care, în mod normal, trebuie să şi le asume cu responsabilitate. Cu aceeaşi responsabilitate asumată şi în momentul în care devenea făptaş. Adrian Mutu ar trebui să despăgubească clubul Chelsea cu vreo 17 milioane de euro. Sumă mare. O sumă ameţitoare chiar şi pentru oamenii pricopsiţi, nu doar pentru muritorii de rînd. Cunoscătorii afirmă că un asemenea deficit ar fi de natură să-l dezechilibreze financiar pînă şi pe celebrul Adrian Mutu. Verdictul TAS, definitiv şi irevocabil, este aparent de o duritate extremă. Dar, oricît de dură ar părea sentinţa, ea este argumentată. Transferul lui Mutu la Chelsea a fost plătit cu bani foarte mulţi, acoperitori pentru achiziţionarea unui fotbalist valoros. Bani şi mai mulţi ar fi urmat să încaseze fotbalistul din derularea contractului dacă şi-ar fi respectat condiţia. Recurgînd însă la consumul de droguri, Adrian Mutu a refuzat pentru sine o perspectivă de excepţie şi a adus investiţia lui Abramovici pe locul 7 în topul dezastrelor financiare din Anglia. The Sun, publicaţie care a întocmit respectivul clasament, apreciază paguba la 16 milioane de lire sterline.

Adrian Mutu a comis-o pe proprie răspundere. Este singurul vinovat pentru culpa iniţială. Cred însă că putea avea acum o soartă mai bună dacă nu ar fi greşit grav şi în continuare.

Adrian Mutu, fiind susţinut de prieteni şi foarte bine reprezentat în judecarea cazului de dopaj, s-a ales cu pedeapsa minimă. După cele şase luni de suspendare, dacă ar fi rămas la Chelsea, putea reveni la statutul iniţial, recăpătîndu-şi toate drepturile, avînd în acest sens asigurat sprijinul total al sindicatului fotbaliştilor. A căzut însă în plasa  impresarului Alessandro Moggi. A mers pe mîna acestuia şi, astfel, fiul Alessandro i-a făcut cadou tatălui său, Luciano Moggi, pentru Juventus, un fotbalist valoros, pentru care nu a plătit nimic. Este evident că Moggi-fiul nu avea nici un interes să-i facă lui Adrian Mutu un contract acoperitor în relaţiile cu Moggi-tatăl, un contract acoperitor pentru daune ulterioare luării fotbalistului pe gratis. Juventus a vîndut mai apoi fotbalistul pe care nu plătise nimic către Fiorentina, a încasat vreo opt milioane de euro şi s-a spălat pe mîini. Astfel, Mutu a rămas singur în faţa furtunii, neavînd decît să tragă concluzia că şi trădarea se plăteşte.

Cred că, dacă Adrian Mutu va evalua corect situaţia în care se află, dacă va alege bine calea de urmat în continuare, dacă va distinge între prietenia interesată şi cea autentică, va fi capabil să depăşească impasul. Cît despre cheta propusă pentru a-l ajuta pe Mutu, mai bine lipsă. Cristi Borcea nu a reuşit decît să fie din nou penibil.

×
Subiecte în articol: editorial mutu adrian