x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Albania a driblat PIB-ul României!

Albania a driblat PIB-ul României!

de Dan Constantin    |    21 Iun 2016   •   07:50
Albania a driblat PIB-ul României!

Supărarea națională pentru ratarea calificării în faze superioare la EURO 2016 are ca motivație nu atât punctele puține adunate, cât mai ales înfrângerea fotbaliștilor în partida cu Albania. Comentatori avizați, dar și privitorii de meciuri de la terase se miră cum a fost posibil să fim învinși de ,,coada” Europei. Logica acestei nemulțumiri leagă strâns rezultatul sportiv de nivelul de dezvoltare al țărilor aflate în competiție. Indicatorul sintetic care ne dă reperul pentru a continua analiza pe această pistă ar fi PIB-ul. Datele pe care le vom analiza sunt la nivelul anului 2012 și provin din statistica FMI. România are un PIB de 169,3 miliarde de dolari, în timp ce Albania ,,produce” 12,6 miliarde de dolari, adică de 13,4 ori mai puțin. Cu asemenea diferență zdrobitoare, cocoșați de rușinea PIB-ului minuscul, albanezii nici nu aveau ce căuta pe teren!

Dacă ne menținem acest algoritm de gândire, să privim și spre alte partide. Franța - România a adus la jocul de deschidere a competiției echipe complet dezechilibrate. Scorul la PIB era 2.608,7 miliarde de dolari la 169,3 miliarde de dolari, un raport de 15,4/1 care nu a fost însă respectat pe teren, românii fiind egalii francezilor până aproape de final. Vă dați seama ce supărare ar fi fost la Paris dacă păstram egalitatea în pofida PIB-ului! Elvețienii au pățit însă rușinea - nu au reușit să ,,valorifice” produsul lor intern brut de 632,4 miliarde de dolari în fața trupei lui Iordănescu, mai subțire la acest capitol. Scorul ,,normal” după PIB era 4-1, la fel ca rezultatul din teren la Campionatul Mondial din SUA - 1998.

Dacă privim competiția continentală a fotbalului prin prisma forței economice a participanților, putem anticipa că în semifinale vor ajunge Germania, Franța, Anglia, Italia, la baraj cu Rusia. Din fericire, spectacolul sportiv este cu mult mai mult decât o ierarhizare după bogății. Albania a reușit acum să ,,dribleze” PIB-ul României. Cavalcada altor întreceri din arena sportului ne va da mereu ocazii să driblăm și noi pe bogații lumii, ca să ne treacă supărarea. De sărăcie nu vom scăpa ușor nici noi, nici albanezii. Medaliile ne vor ține mult timp de foame la masa bogaților la care avem acces doar prin sport.

 

×