x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ambasadorul, aurul şi ardelenii

Ambasadorul, aurul şi ardelenii

de Dan Constantin    |    10 Iun 2016   •   07:50
Ambasadorul, aurul şi ardelenii

Alegerea lui Cătălin Cherecheș la Baia Mare l-a pus pe E.S. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite în România, într-o poziție greu de înțeles. Înainte de scrutin, Excelența Sa făcea un apel general pentru a-i elimina prin vot pe corupți. După legea română, cred că și după cea americană, fapta de corupție este stabilită de o hotărâre definitivă a instanței. Doar atunci putem spune despre cineva că e corupt, altfel semănăm bârfe sau calomnie. Instanța poate da prin sentință și restrângerea drepturilor cetățenești ale coruptului - cel mai adesea, interzicerea dreptului de a fi ales în demnități publice. Sunt elemente de drept simple pe care bănuim că E.S. Hans Klemm le cunoaște. Sau ar trebui să le cunoască după lunile deja petrecute la postul de la București.

Îndemnul ambasadorului a ajuns și la Baia Mare, și la Craiova, și la Brașov, dar cetățenii au ales să fie conduși în continuare de ,,corupții” puși sub anatema diplomatului. Făcând un exercițiu de memorie, la alegerile din 1946, comisarii sovietici i-au sprijinit pe comuniști, acoperindu-le frauda, deși populația voia altceva, potrivit mărturiilor din memoriile celor de la Sighet, oraș din Maramureș. Încrâncenarea lui E.S. Hans Klemm împotriva lui Cherecheș a avut totuși efect. În 2012, el fusese ales cu 86% din voturi; acum a pierdut 15 procente fiind arestat și sub dimensiunea extinsă a scutului peste corupție. Presa din Baia Mare, cunoscătoare a relațiilor și adversităților locale, ne dă o altă dimensiune a campaniei de înlăturare a primarului Cherecheș. Lupta politică s-a dat nu atât pe principii, cât mai ales pe ruinele industriei miniere din Maramureș. Cherecheș se opune reluării extracției aurului pe o instalație cu cianurare. Un grup de interese advers care gestionează lichidarea REMIN a vândut cenușile aurifere cu 12 milioane de euro; alt grup, cu cumnatele la șefia instanței din Baia Mare, are controlul drujbelor din zonă, iar neamurile unui șef al filorilor la Doi și-un sfert controlează firme de pază fără contracte la primărie.

Băimărenii nu sunt în niciun caz împotriva Justiției; cu siguranță nu au devenit antiamericani votând masiv cu Cherecheș. La fel, votul de la Craiova, orașul cel mai bine protejat de scutul antirachetă de la Deveselu de Caracal, nu semnifică opoziție subliminală față de parteneriatul strategic cu SUA. Cetățenii au votat în spiritul Constituției și al respectului pentru democrație, fiind în plus mai bine informați asupra coteriilor și denunțătorilor folosiți de DNA pentru jocurile politice ordonate. Care din avion și de la înălțimea unor principii corecte devin de neglijat.

 

×