x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Best of 2004

Best of 2004

16 Dec 2004   •   00:00

Am sa profit de traditia bilanturilor pentru a face unul personal: ce-a fost mai cool, mai trendy, dar si mai plicticos si mai stupid in 2004?

Incepem cu cool, versiunea extrarece. Ipod. Se pregateste sa aterizeze in multi saci ai "Mos Craciunilor" cu bugete dezghetate. E in esenta un player de MP3 - versiunea cea mai scumpa - care tine in el peste 10.000 de cantece. Un portbagaj de CD-uri.

Uncool, la aceeasi categorie as pune o miscare de marketing: telefoanele care cred ca sunt si playere de MP3. Producatorii au pus in telefoane capabilitatea de a reda muzica, chiar si numai trei cantece, cat incap pe card-ul livrat. Nimeni nu le foloseste la asa ceva. Dar poate ca a contat in decizia de cumparare - iata o posibila consolare pentru ingineri.

Revenim la cool: monitoarele plate. A fost anul lor. Dintr-o data, nici un manager care se respecta nu mai poate tine in birou un display mai gros decat latimea fustei secretarei. Producatorii au mirosit trendul si-au inceput sa-si pozitioneze marfa ca pe un produs de lifestyle. Exemplu: Benq, care a lansat in toamna un monitor cu suport care se transforma in agatatoare pentru pus in cui, pe perete. Stylish!

Uncool: carcasele de PC-uri. Acum doi ani, erau toate albe. Astazi, sunt toate kitsch, in incercarea de a pune mana pe publicul tanar.

Supercool: laptopul subtire. In State, de acest Craciun se vor cumpara mai multe laptopuri decat televizoare. Dar, drept sa va spun, mie nu-mi plac decat cele mai subtiri decat degetul. Restul, cele pe care le luam cu preturi mai bune, au in ele multe componente de desktop si de aceea sunt si mai grase.

Bizar: telefoanele cu tastatura de computer completa. Sunt in diferite arome, forme si dimensiuni, dar un lucru e sigur: eu am degete mai groase decat media omenirii. Am testat un asemenea aparat facut in America si nu m-am putut adapta. Nici vanzarile nu merg stralucit.

Totally cool: bluetooth. Unele dintre castile facute de Nokia sau SonyEricsson arata chiar science-fiction. Aparatele mai noi reusesc sa pastreze legatura intre ele mai mult de 1 minut, spre deosebire de cele din prima generatie, care se conectau si din cinci incercari.

Aproape uncool: PDA-uri. De cand Sony a abandonat productia, vorbind despre vanzari in scadere, piata nu mai e ce era. Le-au ucis cu sange rece telefoanele inteligente. In sfarsit, cool of the cool: produsele non-Microsoft. De la browserul FireFox si pana la sistemul de operare Apple si computerele smechere care il ruleaza. Asa cum imi spunea si Steve Ballmer, "trebuie sa mai si mearga". Dar ce conteaza: v-am promis ca vorbim de cool, nu de util sau practic. Despre Bentley, nu despre Skoda. Din punctul asta de vedere, a fost un an bun: "baietii de figuri" au avut ce sa cumpere din magazinele de IT.

×
Subiecte în articol: editorial