x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bine

Bine

de Tudor Octavian    |    26 Iul 2005   •   00:00
Bine

Mos Toma sapa in gradina. Mos Toma tocmai a iesit din spital. Il bate vantul de slab ce e. "Ce mai faci, bre?", intreaba postasul, care se opreste, cocotat pe bicicleta lui, sa-i dea o scrisoare de la fiu-sau, din Spania, si sa mai schimbe cateva vorbe.

"Ce sa fac - raspunde mosul - , fac foarte bine" "Da-n spital - se intereseaza postasul Stoian - cum a fost?" "Cum sa fie - zice mos Toma, deschizand cu maini nesigure scrisoarea - , a fost bine" "Pai, cum a fost bine - se mira Stoian - daca lumea spune ca o sa te opereze din nou?" "O sa ma opereze - zice mos Toma, cu ochii pe epistola de la Matei - si o sa fie si mai bine" "Se castiga frumos in Spania…", cugeta ca pentru sine postasul. "Da - confirma mos Toma - , se castiga bine. Cel mai bine" "Si - face postasul, vazand ca mos Toma ia la citit scrisoarea a doua oara - Matei e bine, nevasta-sa e bine, copiii sunt bine?" "Sunt bine toti - raspunde mosul - , ce sa spuna si el, e bine".

Postasul pleaca si in poarta deschisa se opreste agentul veterinar Nae. "Ia te uita la mos Toma - zice Nae, de parca i s-ar adresa unui copil care, exact cand nu se mai astepta nimeni, incepe sa mearga fara sa se mai tina de poala ma-sii - , lumea il da mort si el sapa la cartofi! Esti bine, nene?" "Bine de tot - raspunde mosul, fara sa se uite la Nae - , de ce n-as fi bine?!" "Se spunea-n sat ca te-a taiat rau…" "Ba m-a taiat bine", spune mos Toma. "A iesit si femeia?", se intereseaza Nae. "A mai ramas sa-i scoata si pietrele - il informeaza mos Toma pe agentul veterinar, asa cum discuta doi oameni care stiu ca, odata internat pentru criza reumatica, e musai sa ti se curete si rinichii de pietre - , i le da afara si e bine" "Da’ bine, ma, mosule - se enerveaza agentul Nae - , mama lui de bine, ieri te caram pe brate si azi esti calare pe sapa. Ce bine mai e si asta?" "Uite ca-i bine", mormaie mosul si Nae intelege ca discutia s-a terminat. "A dracului munca", zice agentul, facandu-i loc sa treaca inginerului Gruia. "Auzi, domnu’ sef - il sfatuieste veterinarul - , zi-i sa se astampere, c-acusi, acusi ii tinem lumanarea. Ramai prin preajma, ca-l cauta aia cu coasa in pat si el e-n gradina"

"Ce te-a gasit, nea Toma? - il cearta pe mos inginerul hotarnic - ce nu ti-e bine, de-ai iesit la treaba?!" Mos Toma nu-i raspunde, dar dupa felul in care infige sapa in pamant se vede ca are replica: ii e bine. "Atunci - zice Gruia ofensat - , sa-ti fie de bine! Vrei, vorbesti. Nu vrei, nu vorbesti. E bine si asa, e bine si altfel."

Mos Toma nici nu-si ridica privirea din pamant. A dat cu sapa de cand se stie. Cat timp poate sa tina sapa in mana, e bine.

×
Subiecte în articol: editorial toma