x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bravo, Cocoş!

Bravo, Cocoş!

de Radu Tudor    |    03 Sep 2009   •   00:00
Bravo, Cocoş!

"Domnule secretar general, v-am adus mapa. Mai aveţi nevoie de ceva?". Astfel i se adresa o tânără blondă şefului ei, acum nişte ani. Blonda care atrăgea toate privirile masculine, graţie vestimentaţiei, era Elena Udrea. Şeful, Cozmin Guşă, secretar general al PSD. Scena avea loc în 2002, în faţa a zeci de jurnalişti şi analişti, la o întâlnire informală cu miniştrii Dâncu şi Puşcaş, la hotelul Orizont din Predeal. La vremea aceea, Vasile Dâncu ne uimea cu entuziasmul său în susţinerea PSD şi a lui Adrian Năstase.

Tânărul Guşă era permanent însoţit pe atunci de un cuplu de tinere ce-ţi stârneau instantaneu curiozitatea. Ambele blonde, vaporoase, una îmbrăcată foarte provocator. Elena şi Simona. Devenit pe mâna lui Adrian Năstase numărul doi în PSD, Guşă spunea pe atunci că blonda Elena este foarte ambiţioasă, vine prima la partid, participă la toate acţiunile PSD şi e foarte devotată partidului şi liderului. Acela a fost startul în politică al celei ce avea să devină un simbol al regimului pe care îl trăim azi.

Mulţi bărbaţi roiau în jurul Elenei Udrea. Ţinutele sale şocau: cele mai ample decolteuri din istoria partidului, cele mai scurte fuste care defilaseră vreodată pe Kiseleff, cele mai stridente culori vestimentare de pe stânga eşichierului politic. Unul singur însă a convins-o să se însoare cu el: Dorin Cocoş. Om de afaceri de la periferia "grupului mafiot Bittner-Petrache", definit în felul acesta de Traian Băsescu, pe atunci primar general al Capitalei. Nunta celor doi s-a petrecut prin 2003, la New York, fiind oficiată de consulul general al României la New York, Gheorghe Dimitrescu. Pentru cunoscuţi, Georgel sau Doctorul, fost consilier al lui Adrian Năstase, fratele mult mai cunoscutului Mirică Dimitrescu-JARO.

De aici până la afaceri de sute de milioane de lei cu RAPPS-ul guvernului PSD, a fost doar un mic pas. Cabinetul Elenei Udrea reprezenta în instanţă instituţia amintită, coordonată de secretarul general Eugen Bejinariu. Miza? Nişte retrocedări... Un mizilic, pentru care gura târgului spunea, la vremea respectivă, că se plătesc bani şi mai grei ca să pierzi procesul. Sute de vile, cu valoare de piaţă de peste un miliard de euro, au fost cumpărate atunci prin faimoasa reţetă a drepturilor litigioase. Nimic ilegal, totul blond şi frumos.

Deşi era încă plătită bine de guvernul PSD, Elenei Udrea i-au fost îndreptaţi paşii spre PNL. Scandal mare la intrarea ei în partid, că vine de la adversari, că e traseistă, că n-are vechime. Aş, n-a contat nimic! În doi timpi şi trei mişcări, răvăşitoarea blondă a devenit consilier general PNL în Consiliul General al Capitalei. Primarul Băsescu, devenit unul din liderii alianţei PD-PNL, a primit-o cu braţele deschise. Şi de atunci nu i-a mai dat drumul. Speriaţi de moarte că primarul general ar putea deveni preşedintele României, promiţând că-i va băga la puşcărie, faimosul cuplu Bitnner-Petrache răsufla de acum uşurat. Candidatul o plăcea pe Elena. Liniştea lor era asigurată. Ea îi va fi spus omului că ei nu sunt mafioţii din Băneasa, că nu au un miliard de euro furaţi şi duşi în Marea Chinei, că pe Adrian Năstase l-au slujit forţaţi fiind de doamna Dana, care e o scorpie... Ştiţi placa, din regimuri anterioare.

Cert este că blonda, inteligentă şi cu geometrie variabilă, şi-a îndeplinit cu brio misiunea. Lui Alex Bittner sau Adrian Petrache nu li s-a clintit nici un fir de păr în aceşti cinci ani. Punct ochit, punct lovit.

În ianuarie 2005, bomba-bombelor. După un parcurs de succes în PSD şi PNL, în colţul roz, consilier de stat şi şef de cabinet al Administraţiei Prezidenţiale, Elena Udrea. Entuziasmat şi luat de val, comandantul şi-a prezentat favorita de pe corvetă, la prima vizită în SUA: "blonda de la Golden Blitz", "pata de culoare de la Cotroceni".  Mai departe ştiţi cu toţii ce s-a întâmplat. Traian Băsescu s-a apropiat dincolo de limita evitării oricărui pericol de Elena Udrea. Ea a prosperat, politic şi financiar, a intrat în PD-L, a devenit secretar executiv al partidului, parlamentar şi chiar ministru! Unii lideri PD-L spun că toate mesajele de la Cotroceni se transmit prin ea, că guvernul şi partidul sunt astfel conduse. Distinsul soţ, Dorin Cocoş, a reuşit performanţa de a se transforma din virtuală ţintă vie în 2004, în comesean şi transmiţător de mesaje la şi de la Traian Băsescu, în 2009. Pe atunci, era un afacerist ca mulţi alţii. Azi, este milionar în euro şi intim al Cotrocenilor. Pentru această extraordinară performanţă politico-financiară, nu pot decât să felicit cuplul Udrea-Cocoş. Aţi dat lovitura! Unii mai versaţi ar spune: "L-ai făcut pe Traian. Bravo Cocoş, să-ţi trăiască porumbiţa!".

×
Subiecte în articol: editorial