x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cadouri de dat mai departe

Cadouri de dat mai departe

de Tudor Octavian    |    17 Mar 2008   •   00:00

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Dacă l-ai sfătui pe un prieten să-şi facă băiatul creator de cadouri, omul te-ar privi bănuitor, ca pe unul care vorbeşte aiurea. Totuşi, meseria aceasta există şi e de viitor. Nu se numeşte aşa,pentru că are o mulţime de specializări, şi fiecare trebuie să se cheme altfel.


SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Dacă l-ai sfătui pe un prieten să-şi facă băiatul creator de cadouri, omul te-ar privi bănuitor, ca pe unul care vorbeşte aiurea. Totuşi, meseria aceasta există şi e de viitor. Nu se numeşte aşa,pentru că are o mulţime de specializări, şi fiecare trebuie să se cheme altfel.


Cel mai solicitat e creatorul de cadouri care nu folosesc la nimic, care sunt bune doar de dat mai departe. De regulă, cadourile care nu folosesc la nimic, dar care îţi iau ochii şi îţi dau sentimentul că ai primit un lucru valoros sunt comandate de firmele mari unor creatori de nimicuri, faimoşi în breaslă. O geantă multifuncţională, cu buzunare pentru seismograf, termometru digital şi capsator ecologic, un  glob pământesc încastrat într-un cub de cristal, un briceag cu 90 de funcţiuni, forfecuţă şi pix, un tricou inscripţionat cu numele tuturor formaţiilor hip-hop la modă. Inventarul cadourilor pe care le păstrezi un timp cu evlavie şi apoi te gândeşti cui i le poţi da, fără să se întrebe de ce o faci, e foarte mare. Iar problemele care se nasc la primire sunt adesea mai puţin complicate decât acelea care se ivesc atunci când vrei să scapi de un cadou nefolositor. Trebuie să găseşti pe cineva care să-l merite. Să merite, adică, să primească ceva de care va voi să se lepede curând cu un simţământ amestecat de uşurare şi de binefacere.


De aceea se şi numesc creatorii de cadouri designeri, modelişti sau chiar artişti, fiindcă posedă o pricepere, mai bine zis, un talent special. Talentul de a stârni trăiri intense, în absenţa unui motiv pe măsură.


Între creatorii de cadouri, o categorie aparte o constituie designerii de pixuri. Un muzeu al pixurilor ne-ar marca memoria pentru toată viaţa prin ingeniozitatea investită într-un obiect care, prin natura lui, trebuie să fie simplu. E o artă să faci complicat ceea ce se cuvine a fi făcut simplu. O artă pe dos sau o contraartă. Perfecţiunea e dovedită de pixurile care sunt atât de grele, de scumpe şi de tehnologizate, încât nimeni nu se încumetă să scrie cu ele. Şi cu atât mai mult să le arate. E vorba despre aşa-numitele pixuri de dat mai departe, de care totuşi nu te înduri să te desparţi niciodată.


Existând cadouri importante care nu-s bune la nimic, există şi cetăţeni care nu primesc decât astfel de daruri. Casa, biroul şi locurile pe care le frecventează aceştia sunt pline de lucruri care atrag privirea, care te fac invidios


şi care îşi pierd curând aura de obiect de lux, deoarece în jurul lor se adună alte şi alte cadouri mult mai provocatoare. În talciocuri şi în magazinele de antichităţi te întâmpină la tot pasul cadourile de dat mai departe. Obiecte care mor în ziua când nu mai găseşti pe nimeni demn să se bucure de un lucru inutil.

×
Subiecte în articol: editorial cadouri