x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Câinii puterii, asmuţiţi asupra incomozilor.

Câinii puterii, asmuţiţi asupra incomozilor.

de Radu Tudor    |    22 Iun 2011   •   21:00

Pe masura ce actuala putere se afunda mai tare in mizeria incompetentei si a distrugerii bucata cu bucata a tarii in toate componentele ei, represaliile se intetesc. Primii vizati sunt jurnalistii incomozi, cei care critica actuala conducere a statului. Subscrisi in mintea guvernantilor ideii de vulnerabilitate la adresa Romaniei, potrivit unui document aprobat de CSAT, zeci de ziaristi din presa scrisa au fost luati in vizor de autoritati. Li se verifica trecutul, le sunt intocmite dosare, sunt monitorizati, supravegheati, cautati si in gaura de sarpe. Pana mai ieri, toti erau niste oameni corecti. Plateau taxele, se achitau de toate obligatiile catre stat. Azi, brusc, sunt niste infractori cu efect retroactiv. E adevarat ca ANAF si-a dat toate semnaturile in fiecare an ca esti in regula. Dar dupa binecunoscutul principiu prezidential, institutia te reevalueaza. Din urma.

De cand acest stat a derapat spre un timp de reactie si organizare sud-americana sub conducerea lui Traian Basescu, totul devine posibil. Mafia cocotata la varful puterii e protejata, tinte devenind in schimb ziaristii care supara prin ideile lor si opozitia. Se inventeaza datorii inexistente, sunt amenintati cu executia fiscala, cu sechestrul, li se fura bani din conturile unde primesc salariul lunar. Incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale despre care vorbeste Curtea Constitutionala in cazul presedintelui tarii se manifesta in multe alte directii, nu doar in privinta articolelor de modificare a Constitutiei. Prin toti porii ei, guvernarea de azi emana ura, dorinta de razbunare si metode securiste. Doar cateva voci din numeroasa si stufoasa presa romaneasca isi permit luxul unei critici deschise la adresa regimului portocaliu. Dintre sutele de ziare, posturi de radio si statii de televiziuni, le numeri pe degete pe cele care au ceea ce se numeste atitudine. Dependenta de banii puterii, mixajul de angajare stat/privat si teama ii fac pe cei mai multi jurnalisti tacuti si chiar complici. Ce se intampla zilele acestea in relatia dintre conducatori si criticii acestora excede in mod evident orice profil european. Dar ce nu intelege regimul actual e ca presiunile si porcariile facute pe ultima suta se intorc intotdeauna impotriva celor care au impresia ca vor fi toata viata la putere. Ordine mai mult sau mai putin discrete sunt date de la cel mai inalt nivel pentru a fi scuturata o persoana sau alta. E un razboi pe viata si pe moarte declansat de oameni, care au jurat ca nu vor face asta niciodata. Traian Basescu a facut-o chiar cu mana pe Biblie, in 2004.

Nepopularitatea, coruptia, abuzul sunt elemente clasice ale finalului de guvernare. Fantoma lui Nicolae Ceausescu bantuie prin destule minti ratacite si deranjate de rigorile democratiei. Ei detin azi fraiele pu­terii si fac de ras Romania in exte­rior. Si de plans in interior. Cu tot acest namol infect in care ne afun­dam, sunt sigur ca Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti va gasi un nou prilej sa-l incurajeze personal pe Traian Basescu. Si sa-l sustina public in lupta sa impotriva Constitutiei si a institutiilor statului roman, asa cum a facut-o deja in cazul Curtii Constitutionale... Halucinanti oameni conduc Romania, ciudati prieteni mai au.

×